Nytt reservat i Säveån blir av

Till våren-sommaren 2013 är tanken att det ska vandra leksugna laxar och havsöringar ovanför Hedefors kraftverk i Säveån. Även ålar och annan migrerande fisk ska få fri lejd. (Foto: Hans Falklind)

Nu bildas ett tredje reservat längs Säveån i Lerums kommun, Västra Götaland. Detta innebär att de mest värdefulla strömsträckorna i ån har fått ett fullgott skydd.
Nu har Regeringen beslutat att inte ta upp överklagandet av Länsstyrelsens beslut att bilda naturreservat av Säveån vid Hedefors. Det var Lerums församling som överklagade beslutet eftersom man ansåg att reservatet skulle försvåra för kyrkan att ordna ny begravningsplats. Regeringsbeslutet innebär att reservatet nu är ett faktum. Reservatet Säveån-Hedefors kommer även att inrymma den nya fiskväg som håller på att byggas förbi kraftverket i Hedefors. Reservatet blir det tredje längs Säveån och innebär att de värdefullaste strömsträckorna i ån nu har ett fullgott skydd.
– Det här är oerhört glädjande säger Lennart Olsson på Länsstyrelsens Naturvårdsenhet. Regeringens beslut innebär att alla formella hinder nu är avklarade.
Fiskvägen kommer att vara klar i maj 2013. Därefter börjar arbetet med leder och andra detaljer i reservatet.
– Förhoppningsvis kan vi ha en invigning av såväl reservat som fiskväg samtidigt som den första laxen stiger upp i omlöpet förbi Hedefors, säger Lennart Olsson.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...