Den segdragna och infekterade konflikten kring Byskeälven eskalerar. Fiskejournalen kunde för en tid sedan rapporterade om en ljusning, men nu har det hela tagit en helt ny vändning. " />
Annons
Nytt storbråk i Byske – bolag anklagas för tjuvfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Byskeälven är i fokus för nya konflikter. Foto: Kalle Grahn.
Nytt storbråk i Byske – bolag anklagas för tjuvfiske

Den segdragna och infekterade konflikten kring Byskeälven eskalerar. Fiskejournalen kunde för en tid sedan rapporterade om en ljusning, men nu har det hela tagit en helt ny vändning.

Sveaskog som är en av de största markägarna utmed Byskeälven har i flera års tid försökt att nå fram till en kompromiss med Fiskevårdsområdet gällande förvaltningen, där stor oenighet rått mellan bolaget och styrelsen. Från och med 1 maj började Sveaskog sälja egna fiskekort, eftersom man anser sig ha rättigheter till allt fiske efter lax och öring i älven.

Nu kontrar fiskevårdsområdet med att det är lika med tjuvfiske. På deras hemsida går det att läsa följande meddelande:

”Nu när fisket drar igång vill vi informera att det bara finns ett enda fiskekort som är giltigt på hela sträckan och det är FVO:s. Har man ett icke giltigt fiskekort räknas det som tjuvfiske och kommer att anmälas.”

Enligt Piteå Tidning, som uppmärksammat situationen, så kontrar nu Sveaskog med att erbjuda ekonomiskt och rättsligt stöd till enskilda fiskare som eventuellt polisanmäls och bötfälls. Sveaskog kommer också att utbilda egna fisketillsynsmän, meddelar bolaget.

Fortsättning följer med andra ord …

Läs om tjuvfiske i Norrbotten:

Bottennapp på fjället – 24 saknade giltigt fiskekort

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

Du kanske även gillar detta