Den segdragna och infekterade konflikten kring Byskeälven eskalerar. Fiskejournalen kunde för en tid sedan rapporterade om en ljusning, men nu har det hela tagit en helt ny vändning. " /> Nytt storbråk i Byske – bolag anklagas för tjuvfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Byskeälven är i fokus för nya konflikter. Foto: Kalle Grahn.
Nytt storbråk i Byske – bolag anklagas för tjuvfiske

Den segdragna och infekterade konflikten kring Byskeälven eskalerar. Fiskejournalen kunde för en tid sedan rapporterade om en ljusning, men nu har det hela tagit en helt ny vändning.

Sveaskog som är en av de största markägarna utmed Byskeälven har i flera års tid försökt att nå fram till en kompromiss med Fiskevårdsområdet gällande förvaltningen, där stor oenighet rått mellan bolaget och styrelsen. Från och med 1 maj började Sveaskog sälja egna fiskekort, eftersom man anser sig ha rättigheter till allt fiske efter lax och öring i älven.

Nu kontrar fiskevårdsområdet med att det är lika med tjuvfiske. På deras hemsida går det att läsa följande meddelande:

”Nu när fisket drar igång vill vi informera att det bara finns ett enda fiskekort som är giltigt på hela sträckan och det är FVO:s. Har man ett icke giltigt fiskekort räknas det som tjuvfiske och kommer att anmälas.”

Enligt Piteå Tidning, som uppmärksammat situationen, så kontrar nu Sveaskog med att erbjuda ekonomiskt och rättsligt stöd till enskilda fiskare som eventuellt polisanmäls och bötfälls. Sveaskog kommer också att utbilda egna fisketillsynsmän, meddelar bolaget.

Fortsättning följer med andra ord …

Läs om tjuvfiske i Norrbotten:

Bottennapp på fjället – 24 saknade giltigt fiskekort

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta