Nytt tag om problemen i Hanöbukten

hanöbukten är illa DÄRAN

Senast den sista oktober ska Havs- och vattenmyndigheten presentera en analys av vilka möjliga orsaker som kan ligga bakom det allvarliga läget för havsmiljön i Hanöbukten.

I dag bjuder Havs- och vattenmyndigheten, HaV, in till nytt möte i Simrishamn om miljötillståndet i Hanöbukten.
– Problemet är betydligt större än vad vi trodde med förändringar i hela ekosystemen.  Som vi ser det kommer det att krävas många åtgärder och tålamod för att komma tillrätta med situationen.  Det finns inga snabba, enkla lösningar. Vi hoppas nu få en diskussion på mötet om vad som krävs och hur vi kan genomföra det, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på HaV.
Han är ansvarig för det uppdrag som myndigheten fick av regeringen efter att länsstyrelsen i Skåne förra sommaren slog larm om att de fått flera signaler om att den kustnära fisken försvunnit, ökade sårskador på fisk, brunt illaluktande vatten och döda fåglar.
– Vi har under utredningen kunnat konstatera flera saker, bland annat att det finns tecken på allvarlig näringsbrist i Hanöbukten men även i hela södra Östersjön. Näringen verkar helt enkelt inte räcka till för att torsken ska kunna växa till sig, säger Mats Svensson
Senast den sista oktober ska Havs- och vattenmyndigheten presentera en analys av vilka möjliga orsaker som kan ligga bakom det allvarliga läget för havsmiljön i Hanöbukten. Myndigheten ska också ta fram en plan för hur man ska arbeta med att förbättra situationen.
– Vi har bland annat utgått från tidigare undersökningar av länsstyrelsen, våra egna möten med bland andra forskare, kommuner, yrkesfiskare, sportfiskare, företagare och allmänheten. Vi har också tittat på statistik över vindar I Hanöbukten, provfiske, sälar, mätningar av exempelvis järn i vattnet och andra utsläpp, säger Mats Svensson.
På fredag ordnas ett sista möte i Simrishamn innan Havs- och vattenmyndigheten överlämnar sin rapport till regeringen. Då kommer HaV:s utredare att berätta om sin utredning och diskutera möjliga åtgärder.
Läs tidigare notiser om Hanöbukten.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...