Så här i slutet av året börjar det komma in rapporter om troféfiskar som hittills bara varit kända i mindre kretsar. Som den här taimen på ofattbara 45.8 kilo – vilket är nytt världsrekord. " /> Nytt världsrekord för taimen – vägde ofattbara 45 kilo | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Världens hittills största spöfångade taimen.
Nytt världsrekord för taimen – vägde ofattbara 45 kilo

Så här i slutet av året börjar det komma in rapporter om troféfiskar som hittills bara varit kända i mindre kretsar. Som den här taimen på ofattbara 45.8 kilo – vilket är nytt världsrekord.

Det var IGFA som strax innan jul meddelade att de fått in den här häpnadsväckande fångstrapporten. Det var en herre vid namn Dr. Matthew Sloat som med största sannolikhet satte sportfiskerekordet för taimen med den här bjässen på 101 pound, alltså 45.8 kilo. Den fångades 21 september i den ryska floden Tugur River, och den högg enligt uppgift på en fluga som var riktad mot harr. Det blev alltså någonting helt annat för fångstmannen. Dr Sloat behövde dock bara runt 20 minuter för att drilla in fisken till land, där den vägdes innan den släpptes tillbaka i floden för att förhoppningsvis växa sig ännu större. Det tidigare gällande världsrekordet låg på 92 pound.

Läs om tidigare taimen-rekord:

Största Taimen någonsin på fluga?

Relaterad nyhet från din region
38 minuter sedan Sverige Fiskejournalen
Historiskt har det ofta agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling, påminner debattören. Foto: Anders Lundin
Debatt: Fiskar kan lida – använd inte levande bete!

Isfiske med angeldon är ett intresse som delas av många, och är nog extra efterlängtat i år när det var ett tag sedan isarna tillät fiske på ett säkert sätt. Hur och med vad man ska agna kroken har varit föremål för diskussion under många år.

Historiskt har det under mycket lång tid agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling. Detta förtydligades i och med att Jordbruksverket i en skrivelse 2011 slog fast att användning av fisk som levande agn är att anse som djurplågeri. Länsstyrelsen har ansvar för kontroll enligt djurskyddslagen.

Varför är det förbjudet att agna med levande fisk?
Det innebär stress, smärta och lidande för fisken att krokas fast i fiskeredskapet och även att utsättas för hugg av gäddan man avser att dra upp.

Är det inte löjligt att påstå att fiskar lider?

Nej, det är väl utrett genom forskning att fiskar har väl utvecklad förmåga att uppleva stress, smärta och rädsla vilket kan leda till lidande. De har även förmåga att uppleva positiva känslor, men det har inte med isfiske att göra. Fiskar har en stor nackdel i att de saknar mimik och inte ger ifrån sig några för oss människor hörbara plågorop eller jämmer.

Få människor, om ens någon, skulle kunna tänka sig att sätta en krok i en kattunge eller en mus och fästa den i en fälla för att fånga exempelvis en räv. Men det är faktiskt fullt jämförbart.

I det vilda uppvisar många fiskar ett mycket avancerat beteende, till exempel putsarfiskar som gör riskbedömningar och anpassar sitt beteende till vilka kunder som köar. Eller fiskars lekbeteende och yngelvård. Vill man se exempel på hur akvariefiskar kan tränas så kan man söka i Youtube på FISH AGILITY. Söker man på svenska är det svårt att hitta något.

Hur ska man angelfiska?
Om du ska agna med fisk, använd en avlivad fisk. Fisken som du fångar ska avlivas snarast på ett skonsamt sätt.
Hur avlivar man en fisk på skonsamt sätt?
Ett snabbt och snärtigt slag i huvudet ger en omedelbar död. Att till exempel skära halsen av en fisk är inte en tillräckligt snabb och säker metod.

Björn Dahlén
Ordförande Djurskyddet Kronoberg

Du kanske även gillar detta