Senaste månaden har stora mängder nytt vatten strömmat in i Östersjön. Det innebär högre salthalt och mer syre i vattnet, något som Östersjön behöver mer än någonsin. " /> Nytt vatten till Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nytt vatten till Östersjön

Bering Sea WeatherSenaste månaden har stora mängder nytt vatten strömmat in i Östersjön. Det innebär högre salthalt och mer syre i vattnet, något som Östersjön behöver mer än någonsin.
Totalt sett har 150 kubikkilometer nytt vatten strömmat in i Östersjön sedan början av december, enligt SMHI:s beräkningar. Det är det största inflödet på över 20 år.
Anledingen är kombinationen av gynnsamma västliga vindar och ett stabilt lågtryck över Bottenhavet. Lågtrycket pressar ner vattennivåerna i Bottenhavet och det bildas en ”nedförsbacke” för Nordsjövattnet som med ytterligare hjälp från vinden, rullar in i Östersjön.

Syre och salt behövs

Enligt de senaste mätningarna, lider 30 procent av Östersjöns bottnar av syrebrist. Det nya salta, kalla och syrerika vattnet är något tyngre och sjunker därför mot botten, där det behövs som mest. Det nya inflödet kan åtminstone tillfälligtvis lindra syrebristen vid bottnen.
Nu hoppas många på att väderförhållandena håller i sig ett tag till, så att ännu mer vatten kan strömma in. Så mycket som 15 procent av Österjöns bottnar, lider av så svår syrebrist att de klassas som döda. För de bottnar som ligger i riskzonen att dö, kan just detta inflöde göra att de klarar sig från bottendöd.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta