Senaste månaden har stora mängder nytt vatten strömmat in i Östersjön. Det innebär högre salthalt och mer syre i vattnet, något som Östersjön behöver mer än någonsin. " /> Nytt vatten till Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nytt vatten till Östersjön

Bering Sea WeatherSenaste månaden har stora mängder nytt vatten strömmat in i Östersjön. Det innebär högre salthalt och mer syre i vattnet, något som Östersjön behöver mer än någonsin.
Totalt sett har 150 kubikkilometer nytt vatten strömmat in i Östersjön sedan början av december, enligt SMHI:s beräkningar. Det är det största inflödet på över 20 år.
Anledingen är kombinationen av gynnsamma västliga vindar och ett stabilt lågtryck över Bottenhavet. Lågtrycket pressar ner vattennivåerna i Bottenhavet och det bildas en ”nedförsbacke” för Nordsjövattnet som med ytterligare hjälp från vinden, rullar in i Östersjön.

Syre och salt behövs

Enligt de senaste mätningarna, lider 30 procent av Östersjöns bottnar av syrebrist. Det nya salta, kalla och syrerika vattnet är något tyngre och sjunker därför mot botten, där det behövs som mest. Det nya inflödet kan åtminstone tillfälligtvis lindra syrebristen vid bottnen.
Nu hoppas många på att väderförhållandena håller i sig ett tag till, så att ännu mer vatten kan strömma in. Så mycket som 15 procent av Österjöns bottnar, lider av så svår syrebrist att de klassas som döda. För de bottnar som ligger i riskzonen att dö, kan just detta inflöde göra att de klarar sig från bottendöd.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta