Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
...och stör i Öresund

Från de udda fångsternas främsta arena, Öresund, kommer en rapport om att en yrkesfiskare fått en 135 centimeter lång och 20 kilo tung stör i sina plattfiskgarn.
Det är tidningen Kvällsposten som i sin nätupplaga berättar att den danske yrkesfiskaren Erik Henriksen fick stören då han fiskade tunga. Först trodde fiskaren att det var en tumlare som fastnat i näten, men när han väl fick fisken i båten insåg han att han fångat något så ovanligt som en stör. En biolog tillkallades från Öresundsakvariet i Helsingborg och denne kunde konstatera att det rörde sig om en västatlantisk eller möjligen en allmän stör.
Stören har historiskt förekommit i både svenska och danska vattendrag.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta