Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Odling av svenska jätteräkor

Jätteräkor är populärt på sushirestauranger, men orsakar mycket miljöproblem. Är Sveriges Lantbruksuniversitet en lösning på spåren? (Foto:Naturskyddsföreningen)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så leder odlingen av jätteräkor i tropiska länder ofta till kraftig miljöförstöring. Nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en metod att odla jätteräkor i spillvatten från pappersbruket i Hallstavik.
Tigerräkor, gambas eller scampi, används ofta i sushi och i wokpannor. Vid odlingarna i Sydostasien används, enligt flera miljöorganistationer, förbjudna bekämpningsmedel och antibiotika. De storskaliga odlingarna har också lett till skövling av omfattande område med mangroveträsk.
Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har sedan en tid forskat fram en miljövänligare metod för att odla jätteräkor. De matas med bakterier och jästsvampar, sk. ”bio-floc”, som växer till av sockerrester från pappersbruket. Spillvärme från pappersbruket värmer dessutom odlingsbassängerna på land och vattnet cirkulerar runt i ett slutet system så inga smittor ska kunna spridas till havet.

Forskaren Matilda Olstorpen hoppas att en pilotanläggning är klar nästa år och om allt går enligt plan så finns de första svenska jätteräkorna i butik om två år.
– Vi behöver ungefär 2 års tid nu för metodutveckling eftersom vi nu försöker binda ihop kända tekniker och resurser till en ny metod, säger Matilda till Sveriges Radio.
Klicka här för att se en film om tropiska räkor.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta