Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Odling av svenska jätteräkor

Jätteräkor är populärt på sushirestauranger, men orsakar mycket miljöproblem. Är Sveriges Lantbruksuniversitet en lösning på spåren? (Foto:Naturskyddsföreningen)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så leder odlingen av jätteräkor i tropiska länder ofta till kraftig miljöförstöring. Nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en metod att odla jätteräkor i spillvatten från pappersbruket i Hallstavik.
Tigerräkor, gambas eller scampi, används ofta i sushi och i wokpannor. Vid odlingarna i Sydostasien används, enligt flera miljöorganistationer, förbjudna bekämpningsmedel och antibiotika. De storskaliga odlingarna har också lett till skövling av omfattande område med mangroveträsk.
Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har sedan en tid forskat fram en miljövänligare metod för att odla jätteräkor. De matas med bakterier och jästsvampar, sk. ”bio-floc”, som växer till av sockerrester från pappersbruket. Spillvärme från pappersbruket värmer dessutom odlingsbassängerna på land och vattnet cirkulerar runt i ett slutet system så inga smittor ska kunna spridas till havet.

Forskaren Matilda Olstorpen hoppas att en pilotanläggning är klar nästa år och om allt går enligt plan så finns de första svenska jätteräkorna i butik om två år.
– Vi behöver ungefär 2 års tid nu för metodutveckling eftersom vi nu försöker binda ihop kända tekniker och resurser till en ny metod, säger Matilda till Sveriges Radio.
Klicka här för att se en film om tropiska räkor.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta