Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Oenighet om miljömärkning av fisk

– MSC uppmärksammade felaktigheterna i denna studie redan i april och det är olyckligt att TT:s artikel gick ut utan att MSC gavs tillfälle att kommentera, säger Minna Epps, verksamhetchef för MSC Östersjöområdet.(Foto: Ulf Berglund/MSC)

En ny studie hävdar att miljöcertifierad fisk kan komma från överfiskade bestånd. Organisationen MSC svarar på kritiken och säger att forskarna har använt fel kriterier.
Två tyska forskare hävdar att miljöcertifikat delas ut alldeles för frikostigt av organisationer som Marine Council Stewardship, MSC. MSC-märkningen har förts fram av Världsnaturfonden, WWF.
De tyska forskarna, Foese och Proeless, som är publicerade i Marine Policy, hävdar att hela 31procent av den MSC-märkta fisken, kommer från överfiskade bestånd. Att MSC tänjer på regelverket, anser de beror på att det är fiskerinäringen själv som bekostar själva certifieringsprocessen. Men de menar också att det är bättre att ha en haltande miljömärkning än ingen alls. Dock bör man sträva efter att skärpa kriterierna.
MSC svarar på kritiken
Från MSC:s håll hävdar man att fisken visst fiskas på ett sätt som säkerställer beståndens fortsatta produktivitet.
– De tyska forskarna har använt kriterier som inte stämmer överens med de referensramar som är vedertagna bland världens marinforskare, säger Helen Tivemark, fiskeansvarig på MSC, till Fiskejournalen.
MSC anser därför resultaten av studien vetenskapligt irrelevanta.
Läs tidigare notiser om MSC.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta