Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Oenighet om miljömärkning av fisk

– MSC uppmärksammade felaktigheterna i denna studie redan i april och det är olyckligt att TT:s artikel gick ut utan att MSC gavs tillfälle att kommentera, säger Minna Epps, verksamhetchef för MSC Östersjöområdet.(Foto: Ulf Berglund/MSC)

En ny studie hävdar att miljöcertifierad fisk kan komma från överfiskade bestånd. Organisationen MSC svarar på kritiken och säger att forskarna har använt fel kriterier.
Två tyska forskare hävdar att miljöcertifikat delas ut alldeles för frikostigt av organisationer som Marine Council Stewardship, MSC. MSC-märkningen har förts fram av Världsnaturfonden, WWF.
De tyska forskarna, Foese och Proeless, som är publicerade i Marine Policy, hävdar att hela 31procent av den MSC-märkta fisken, kommer från överfiskade bestånd. Att MSC tänjer på regelverket, anser de beror på att det är fiskerinäringen själv som bekostar själva certifieringsprocessen. Men de menar också att det är bättre att ha en haltande miljömärkning än ingen alls. Dock bör man sträva efter att skärpa kriterierna.
MSC svarar på kritiken
Från MSC:s håll hävdar man att fisken visst fiskas på ett sätt som säkerställer beståndens fortsatta produktivitet.
– De tyska forskarna har använt kriterier som inte stämmer överens med de referensramar som är vedertagna bland världens marinforskare, säger Helen Tivemark, fiskeansvarig på MSC, till Fiskejournalen.
MSC anser därför resultaten av studien vetenskapligt irrelevanta.
Läs tidigare notiser om MSC.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta