Nu är det helt klart – Mattias Jonssons makalösa håkäring har godkänts som Sveriges längsta fisk någonsin. 335 centimeter lyder rekordet. " /> Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Nytt svenskt rekord – 335 centimeter. Foto från Storfiskregistret
Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk

Nu är det helt klart – Mattias Jonssons makalösa håkäring har godkänts som Sveriges längsta fisk någonsin. 335 centimeter lyder rekordet.

Det är Sportfiskarna som meddelar att de har godkänt ett nytt sportfiskerekord på djuphavshajen håkäring, den fisk som Mattias Jonsson fångade på Skagerrak 20 juli.

Hajen tog på ett makrillagnat tackel 430 meter under båten, och när sällskapet lyckats säkra den vid båtens sida så kunde den mätas till 335 centimeter, med en omkrets på 150 centimeter. Fisken uppskattas ha vägt omkring 260–285 kilo, och är den största av 30 håkäringar som Sportfiskarna registrerat.

– Håkäringen och även den stora hälleflundran är arter som vi registrerar via längd istället för vikt. En så stor och tung fisk är svår att hantera som den är, så för att skona fisken och göra det enklare att återutsätta dessa sällsynta giganter oskadda får man alltså ett svenskt längdrekord istället för viktrekord. Man ska inte heller glömma att en så här stor fisk kan vara vanskligt och farligt att hantera även för sportfiskarna i båten. Således vet vi inte vad denna fisk vägde, informerar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Stort grattis säger Fiskejournalen till Mattias Jonsson – och frågan förstås hur länge det dröjer innan någon puttar ned honom från den prestigefyllda tronen?

Missa inte berättelsen om när svenske Mikael Åkesson fångade en håkäring på 1000 kilo!

Mikael fångade 1000-kiloshaj

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta