Nu är det helt klart – Mattias Jonssons makalösa håkäring har godkänts som Sveriges längsta fisk någonsin. 335 centimeter lyder rekordet. " />
Annons
Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Nytt svenskt rekord – 335 centimeter. Foto från Storfiskregistret
Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk

Nu är det helt klart – Mattias Jonssons makalösa håkäring har godkänts som Sveriges längsta fisk någonsin. 335 centimeter lyder rekordet.

Det är Sportfiskarna som meddelar att de har godkänt ett nytt sportfiskerekord på djuphavshajen håkäring, den fisk som Mattias Jonsson fångade på Skagerrak 20 juli.

Hajen tog på ett makrillagnat tackel 430 meter under båten, och när sällskapet lyckats säkra den vid båtens sida så kunde den mätas till 335 centimeter, med en omkrets på 150 centimeter. Fisken uppskattas ha vägt omkring 260–285 kilo, och är den största av 30 håkäringar som Sportfiskarna registrerat.

– Håkäringen och även den stora hälleflundran är arter som vi registrerar via längd istället för vikt. En så stor och tung fisk är svår att hantera som den är, så för att skona fisken och göra det enklare att återutsätta dessa sällsynta giganter oskadda får man alltså ett svenskt längdrekord istället för viktrekord. Man ska inte heller glömma att en så här stor fisk kan vara vanskligt och farligt att hantera även för sportfiskarna i båten. Således vet vi inte vad denna fisk vägde, informerar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Stort grattis säger Fiskejournalen till Mattias Jonsson – och frågan förstås hur länge det dröjer innan någon puttar ned honom från den prestigefyllda tronen?

Missa inte berättelsen om när svenske Mikael Åkesson fångade en håkäring på 1000 kilo!

Mikael fångade 1000-kiloshaj

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta