De stora älvarna har bra trend, de mindre älvarna måste förbättras. (Foto: Jesper Larsson) De stora älvarna har bra trend, de mindre älvarna måste förbättras. (Foto: Jesper Larsson)[/caption] " /> Oförändrat uttag av östersjölax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Oförändrat uttag av östersjölax
De stora älvarna har bra trend, de mindre älvarna måste förbättras. (Foto: Jesper Larsson)

De stora älvarna har bra trend, de mindre älvarna måste förbättras. (Foto: Jesper Larsson)

Varje år lämnar Internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommendationer till EU om hur mycket lax som bör fångas i Östersjön. Rekommendationen för 2015 är ett oförändrat uttag av lax.
ICES årsrapport ger en tydlig bild av hälsotillståndet hos Östersjöns olika laxälvar. Samtidigt som ICES föreslår ett oförändrat uttag för lax påtalar de att det fortfarande finns svaga laxbestånd i exempelvis. Rickleån, Öreälven och Emån. Enligt ICES bör laxförvaltning baseras på de individuella vattendragens status och för att öka återhämtningen av Östersjöns olika laxbestånd bör miljöförbättrande åtgärder ske och ytterligare restriktioner införas till havs och under laxens vandring till dess hemvattendrag.
– De flesta av ICES rekommendationer är vad vi på Sportfiskarna länge förespråkat och vi hjälper gärna till med fiskevårdande insatser och insamling av fångststatistik, säger Anders Karlsson fiskevårdschef på Sportfiskarna.
Sportfiskarnas Glenn Douglas från projektet ”Laxfiske framtidens besöksnäring” ser hur det går åt rätt håll i de stora laxälvarna i norr.

– Starka laxbestånd ger regional utveckling, det ser vi ibland annat på Torneälven där fiskekortsförsäljningen ökat med flera hundra procent under de senaste åren. Över 85 % av dem som fiskar kommer från platser utanför Tornedalen. Tänk om alla älvar hade samma positiva utveckling och kunde uppleva samma lyft i antalet besökare, kommenterar Glenn Douglas.

Läs hela rapporten med ICES rekommendationer för 2015 på denna länk.
Se statistik över årets laxvandringar i Norrbotten  här.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta