Allt talade för att det skulle vara uselt gäddfiske. Vädret, vinden, värmen. Erik Segnestam tänkte ställa undan spöt och bada i stället – men gjorde ett sista kast innan pausen, och då dök monstergäddan på 15,3 kilo upp! " /> Oförglömlig fisketur för Erik – med 15,3 kilo i topp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Erik Segnestam, Team Predator Fishing Scandinavia, med drömgäddan på 15,3 kilo. Foto: Privat
Oförglömlig fisketur för Erik – med 15,3 kilo i topp

Allt talade för att det skulle vara uselt gäddfiske. Vädret, vinden, värmen. Erik Segnestam tänkte ställa undan spöt och bada i stället – men gjorde ett sista kast innan pausen, och då dök monstergäddan på 15,3 kilo upp!

11-kilosgädda, som kändes liten i sammanhanget.

Det är sannerligen ett sommarminne utöver det vanliga som Erik Segnestam från Sigtuna levererar. Han och de trogna fiskekamraterna skulle till en sjö i mellansverige för att fiska gädda några dagar, men väl framme så var förutsättningarna de sämsta tänkbara. Trodde de i alla fall.

– Det var supervarmt första dagen, och inte alls storgäddväder. Men de tänkte helt annorlunda än oss, berättar Erik Segnestam för Fiskejournalen.

För mellan badpauserna som de tog så dök det nämligen upp gäddor vid båten – och riktigt stora dessutom. Erik inledde med en fisk på 113 centimeter, och det blev starten på en makalös svit, där alltså 15-kilosgäddan blev kronan på verket.

– Jag funderade på att bada, men kastade ut min 14-centimeters Berkley Pulse-shad en gång till, och då såg vi hur gäddan simmade efter. Vi bara stod och gapade. Gäddan ville inte hugga först utan började sakta simma bort från båten. Då gjorde jag ett kort kast 3–4 meter och då nafsade den till på betet men simmade sedan vidare. Men helt plötsligt gjorde hon en U-sväng och klippte betet stenhårt. 

Det blev en ordentlig fight på relativt lätta grejer, och när det var dags att håva fisken så ekade jublet över sjön.

– Jag började fatta att det var nytt PB och en riktig drömfisk. Kompisarnas miner när de såg gäddan var obetalbara, säger Erik och skrattar.

Fisken mätte 128 centimeter, vägde 15,35 kilo och hade en omkrets på 59 centimeter. Det krävdes lite bestyr innan fisken kunde mätas och återutsättas, eftersom deras avkrokningsmatta bara mätte 115 centimeter, och de fick skarva på ett måttband.

Och äventyret hade bara börjat. Dagen efter fick Erik nämligen en till gädda på 11,04 kilo, och det blev flera metersgäddor till innan fisketuren var avklarad.

– Det var nästan så att man blev fartblind. En gädda på 11 kilo är ju fantastiskt, men när jag redan fått en på 15 kilo så framstod den inte så märkvärdig.

När Erik packade ihop utrustningen och begav sig hemåt så hade han en topp-5 på makalösa 560 centimeter och en topp-3 på 356 centimeter. Ett resultat som enskilt hade stått sig i många lagtävlingar.

– Stjärnorna stod helt enkelt rätt för mig den där dagen, konstaterar Erik Segnestam, som hälsar att de lägger mycket tid på att göra research, läsa Fiskejournalen, bloggar, studerar sjökort och statistik innan de gör såna här fiskesatsningar.  

Läs även om Kristoffer Mobergs 15-kilosgädda:

https://www.fiskejournalen.se/kristoffers-kalasfisk-hostgadda-pa-hela-155-kilo/

 

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta