Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Oförklarlig olycka

Sedan mer information om sjöolyckan vid Simrishamn framkommit framstår den som ännu mera gåtfull. Det finns helt enkelt ingen rimlig förklaring till haveriet.

Sedan Sjöräddningen på söndagen avslutat sökandet efter den tredje besättningsmannen har ärendet överlämnats till polisen, som startat en utredning. Polisen har dock inte mycket att gå på.
– Såvitt vi vet handlar det om tre män i 40-50-årsåldern från Halland som bestämt sig för att åka ner till Simrishamn och trollingfiska. Vad jag vet så hade dom inte tidigare varit här, men enligt uppgift trollingfiskat någon gång i Blekinge, berättar hamnfogden Jan Ljunggren.
De tre kom ner till Simrishamn på fredagskvällen och sjösatte sin båt, en norskbyggd Mörebas. En rejäl båt, 6,20 meter lång och med gott kvalitetsrykte.

Svarade inte
På lördagsförmiddagen gjorde de sällskap med några andra båtar på väg mot Bornholm, men avbröt – enligt uppgift för att de hade något problem med elektroniken. De hade VHF ombord och på eftermiddagen försökte några andra trollare anropa dem, utan resultat.

– Vid elvatiden på kvällen ringde en av deras fruar till mej. Hon hade inte lyckats få kontakt med dem och börjat bli orolig, berättar Jan Ljunggren.

Långt från land
Ungefär samtidigt rapporterade en segelbåt att de observerat en flytande, men livlös person i vattnet. En sjöräddningsoperation sattes igång och ganska snart fanns Sjöräddningen en död person och några timmar senare ytterligare en. Den tredje personer ombord har inte återfunnits. Området där de döda kropparna påträffades var vid en waypoint som trollingfiskarna kallar Melin, cirka 15 sjömil eller drygt två landmil ut från Simrishamn. Vrakspillror eller andra spår har inte påträffats.
Det var dimma inne vid land, men enligt uppgift klart ute till havs. Därmed är det mindre troligen att trollingbåten blivit påseglad.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta