Oförklarlig olycka

Sedan mer information om sjöolyckan vid Simrishamn framkommit framstår den som ännu mera gåtfull. Det finns helt enkelt ingen rimlig förklaring till haveriet.

Sedan Sjöräddningen på söndagen avslutat sökandet efter den tredje besättningsmannen har ärendet överlämnats till polisen, som startat en utredning. Polisen har dock inte mycket att gå på.
– Såvitt vi vet handlar det om tre män i 40-50-årsåldern från Halland som bestämt sig för att åka ner till Simrishamn och trollingfiska. Vad jag vet så hade dom inte tidigare varit här, men enligt uppgift trollingfiskat någon gång i Blekinge, berättar hamnfogden Jan Ljunggren.
De tre kom ner till Simrishamn på fredagskvällen och sjösatte sin båt, en norskbyggd Mörebas. En rejäl båt, 6,20 meter lång och med gott kvalitetsrykte.

Svarade inte
På lördagsförmiddagen gjorde de sällskap med några andra båtar på väg mot Bornholm, men avbröt – enligt uppgift för att de hade något problem med elektroniken. De hade VHF ombord och på eftermiddagen försökte några andra trollare anropa dem, utan resultat.
– Vid elvatiden på kvällen ringde en av deras fruar till mej. Hon hade inte lyckats få kontakt med dem och börjat bli orolig, berättar Jan Ljunggren.

Långt från land
Ungefär samtidigt rapporterade en segelbåt att de observerat en flytande, men livlös person i vattnet. En sjöräddningsoperation sattes igång och ganska snart fanns Sjöräddningen en död person och några timmar senare ytterligare en. Den tredje personer ombord har inte återfunnits. Området där de döda kropparna påträffades var vid en waypoint som trollingfiskarna kallar Melin, cirka 15 sjömil eller drygt två landmil ut från Simrishamn. Vrakspillror eller andra spår har inte påträffats.
Det var dimma inne vid land, men enligt uppgift klart ute till havs. Därmed är det mindre troligen att trollingbåten blivit påseglad.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...