Upplevelse och rekreation är viktigare än att fångsten hamnar på tallriken, enligt SLU. Upplevelse och rekreation är viktigare än att fångsten hamnar på tallriken, enligt SLU.[/caption] " /> Ökad fisketurism – möjlighet eller lokalt hot? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ökad fisketurism – möjlighet eller lokalt hot?
Upplevelse och rekreation är viktigare än att fångsten hamnar på tallriken, enligt SLU.

Upplevelse och rekreation är viktigare än att fångsten hamnar på tallriken, enligt SLU.

I Sverige skulle en ökad jakt- och fisketurism troligen inte krocka med de allmänna värderingarna i samhället. Företagare som vill satsa på denna typ av turism bör dock ta hänsyn till att stödet inte är lika starkt för jakt och fiske som främst strävar efter troféer, och att lokalbefolkningen kan vara orolig för en ökad konkurrens om bygdens vilt- och fiskresurser. Om detta skriver Anders Kagervall i en avhandling från SLU.
Det minskade behovet av arbetskraft inom traditionella näringar som jord- och skogsbruk har lett till problem med arbetslöshet och avfolkning i delar av den svenska landsbygden. Turism baserad på naturvärden förs ofta fram som ett sätt att motverka denna negativa trend, men de sociala förutsättningarna för en sådan utveckling har hittills varit dåligt kända. Nu har Anders Kagervall från SLU undersökt attityder och normer som skulle kunna påverka förutsättningarna för en ökad jakt- och fisketurism. Med hjälp av brevundersökningar har han mätt attityder hos både allmänheten i stort och hos särskilt berörda intressegrupper.
Allmänhetens stöd för jakt och fiske är generellt sett högt i Sverige, vilket tyder på att det finns ett starkt stöd även för jakt- och fisketurism – 16 procent är negativa till jakt och 6 procent är negativa till fiske. Stödet visade sig vara särskilt starkt då målet är att bytet eller fångsten ska hamna på tallriken eller i frysboxen, och mindre starkt då motivet endast är sport och rekreation.

Starkast stöd för jakt och fiske finns hos personer med egen erfarenhet av jakt, fiske eller plockning av svamp och bär. Om man bor i en stad eller på landsbygden har däremot liten betydelse.
– Här finns det möjligen en komplikation för företag som vill satsa på jakt- och fisketurism, säger Anders Kagervall. Våra undersökningar visar nämligen att det finns en risk att boende i de områden där en ökad jakt- och fisketurism är trolig kan uppleva ett intrång, då de själva ofta är användare av jakt- och fiskeresursen.
I avhandlingen har Anders Kagervall också tittat närmare på en förvaltningsmetod som tillåter ett högt fisketryck utan att påverka fiskpopulationerna, nämligen catch and release (C&R). Vid denna typ av sportfiske återsätts fångsten levande i vattnet, vilket kan ses positivt ur ett fisketurismperspektiv. En enkät riktad till medlemmar i Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund visade att ca 25 procent av sportfiskarna släpper tillbaka all fångad fisk, och att detta var särskilt utbrett bland unga fiskare och bland fiskare specialiserade på gädda.
– C&R-förvaltning kan alltså vara särskilt lämpligt för fiskevatten som lockar dessa kategorier av fiskare, säger Anders Kagervall. Rödingfiskare är däremot inte alls lika lockade av ett fiske där all fångst måste släppas tillbaka.
Sammanfattningsvis menar Anders Kagervall att stödet för utveckling av jakt- och fisketurism är stort, både hos allmänhet och hos sakägare. Han ser dock vissa områden där det behövs särskild hänsyn för att det höga stödet ska kunna bibehållas.
Här hittar du fler notiser om fisketurism.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta