Ökända gifter har nått havsdjupen

Glöm hoppet om att havsdjupen är skyddade från mänsklig påverkan. I små märlkräftor från Marianergraven har forskare upptäckt extremt höga halter av bland annat PCB. Foto: Alan Jamieson/Newcastle University

Marianergraven är världshavens djupaste plats och dess extrema tryck ställer stora krav på de djur som lever där. Nu visar forskare att trycket är långt ifrån den enda utmaningen. Vattnet innehåller flera av våra mest fruktade miljögifter.

Upptäckten gjordes av ett forskarteam som skickade ner utrustning för provtagning och insamling. Upp kom små märlkräftor, vilket i sig inte var överraskande. Men analys av kräftdjuren visade att de var akut förgiftade. De gifter man fann, bland annat PCB, är extremt svårnedbrytbara och kända för att ansamlas i fettvävnader. Halterna var upp emot 50 gånger högre än hos krabbor som lever i några av jordens mest förorenade flodsystem. Forskarna tror att gifterna kan ha nått havsdjupet genom att följa med döda djur, men också plaster, som genom årens lopp sjunkit mot botten. Tillförseln av ämnen blir betydande eftersom transporten är enkelriktad; det som når de största djupen förs aldrig upp igen.
Forskarna upprepade försöket på liknande platser i Stilla Havet och även där fann man förgiftade kräftdjur.

PCB började användas storskaligt på 1930-talet och i Sverige förbjöds användningen i nyproduktion 1978.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 14 February 2017
Av: Hans Hällman