Gäddan har fått rött ljus i WWF:s Fiskguide, men är inte rödlistad. (Foto: Morgan Fihn) Gäddan har fått rött ljus i WWF:s Fiskguide, men är inte rödlistad. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Blanda inte ihop rött ljus och rödlistad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Blanda inte ihop rött ljus och rödlistad
Gäddan har fått rött ljus i WWF:s Fiskguide, men är inte rödlistad. (Foto: Morgan Fihn)

Gäddan har fått rött ljus i WWF:s Fiskguide, men är inte rödlistad. (Foto: Morgan Fihn)

En rödlistad fiskart är inte samma sak som en fisk som fått rött ljus av WWF. Detta förtydligar SLU efter att många medier visar okunskap och blandar ihop begreppen.
I medierna diskuteras i dagarna bland annat att nordhavsräkan Pandalus borealis fått rött ljus i WWF:s fiskguide. Olyckligtvis sker i medierna en sammanblandning med ordet ”rödlistad”. I den nationella rödlistan som ArtDatabanken tar fram bedöms risken för att en art kommer att dö ut beroende på populationsförändringar, medan WWF:s ”rött ljus” är en rådgivande konsumentupplysning som baserar sig på flera faktorer som kan orsaka ekologiska konsekvenser.
Här kan du läsa WWF:s Fiskguide för 2014 och se vilka arter som fått rött ljus.
Vill du veta vilka arter som är rödlistade? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta