Lax innehåller dioxin[/caption] " /> Olaglig export av svensk dioxinlax till Frankrike | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Olaglig export av svensk dioxinlax till Frankrike
Lax innehåller dioxin

Lax från Östersjön har trots exportförbud sålts till Frankrike. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Livsmedelsverket har idag offentliggjort att stora mängder östersjölax sålts till Frankrike trots Sveriges exportförbud. Lax från Östersjön har så höga halter av miljögifter att de inte får säljas till andra EU-länder än Finland och Lettland.
Redan för två år sedan slog Sportfiskarna larm om att det förekom olaglig export av östersjölax till Frankrike. Efter tips om att östersjölax som sålts på fiskauktionen i Göteborg såldes vidare till Frankrike slog Sportfiskarna larm. Förbundet tog kontakt med både Livsmedelsverket, Landsbygdsdepartementet och Göteborgs kommun för att informera om den olagliga handeln med östersjölax. Trots Sportfiskarnas påstötningar och att media uppmärksammade händelsen hände ingenting då.
– Det är positivt att livsmedelsverket nu äntligen tar frågan på allvar. Det här visar med all tydlighet att exportförbudet inte fungerar. Eftersom inte heller kostråden för östersjöfisk fungerar faller hela grunden för vårt permanenta undantag för dioxinfisken, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Sverige har förhandlat fram ett permanent undantag som medger inhemsk försäljning av fet östersjöfisk med dioxinhalter över EU:s gränsvärden. Undantaget för försäljning av dioxinfisk motiveras bland annat med att Livsmedelsverket ska ha väl fungerande kostråd.
Sportfiskarna kommer under morgondagen att ta kontakt med ansvarig EU-kommissionär och begära att det svenska undantaget rivs upp.
Läs fler notiser om dioxin.
Läs nyheten från Livsmedelsverket här.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta