Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Regleringsdammen i Hornsjöns utlopp. Foto: Tobias Berger/Sportfiskarna
Öland öppnar upp – äntligen fri väg för fisken

I början av 1990-talet spärrades utloppet vid Ölands största sjö – Hornsjön. Det innebar också att det blev tvärstopp för de fiskar som ville vandra upp och leka i sjön.

Nu kommer dock glädjebeskedet att det ska byggas en faunapassage vid utloppet nära Kalmarsund, så att det blir fri väg för fisken igen. Sportfiskarna har drivit frågan flitigt sedan 2016, och nu får frågan juridisk bärighet genom en ny dom från Mark- och Miljödomstolen.
– Mycket glädjande och viktigt. Varje vår samlas en rad olika fiskarter nedströms dammen utan att kunna simma vidare upp och leka i sjön. Redan 2016 lyfte vi frågan direkt med Borgholm Energi angående det stora behovet av en åtgärd , Tobias Berger på Sportfiskarnas Kalmarkontor på deras hemsida.

Här kan du läsa mer om projektet.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta