Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Regleringsdammen i Hornsjöns utlopp. Foto: Tobias Berger/Sportfiskarna
Öland öppnar upp – äntligen fri väg för fisken

I början av 1990-talet spärrades utloppet vid Ölands största sjö – Hornsjön. Det innebar också att det blev tvärstopp för de fiskar som ville vandra upp och leka i sjön.

Nu kommer dock glädjebeskedet att det ska byggas en faunapassage vid utloppet nära Kalmarsund, så att det blir fri väg för fisken igen. Sportfiskarna har drivit frågan flitigt sedan 2016, och nu får frågan juridisk bärighet genom en ny dom från Mark- och Miljödomstolen.
– Mycket glädjande och viktigt. Varje vår samlas en rad olika fiskarter nedströms dammen utan att kunna simma vidare upp och leka i sjön. Redan 2016 lyfte vi frågan direkt med Borgholm Energi angående det stora behovet av en åtgärd , Tobias Berger på Sportfiskarnas Kalmarkontor på deras hemsida.

Här kan du läsa mer om projektet.

Relaterad nyhet från din region
31 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta