Oljeutsläpp under lupp

Utvärderingen ska titta på hela processen, från det att larmet nådde Tjörns kommun till det att arbetet avslutades. (Foto: HaV)

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska utvärdera arbetet med det stora oljeutsläppet som drabbade Tjörn i september 2011. Målet är att få en helhetsbild av hur alla inblandade aktörer hanterade situationen och vad som kan förbättras.
Den 15 september 2011 drabbades nordvästra Tjörn av ett stort oljeutsläpp. Det visade sig senare vara det största någonsin på Västkusten. Räddningsarbetet och det efterföljande saneringsarbetet på Tjörn engagerade många aktörer: Kustbevakningen,Tjörns kommun, MSB:s förstärkningsresurser, HaV och HaVs oljejour, länsstyrelsen, Försvarsmakten, hemvärnet, andra frivilligorganisationer och räddningstjänster från närliggande kommuner.
Fram till november 2012 togs mellan 600 och 800 ton olja upp. Kostnaderna för insatserna blev stora och hanteringen av kommunens ersättningskrav pågår fortfarande.
– När vi på HaV och MSB i efterhand granskat Tjörnolyckan har vi själva tyckt att det funnits förbättringsområden. Vi har också fått kritik från andra aktörer, säger Jessica Hjerpe Olausson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.
– Därför ska vi undersöka vårt och andras agerande för att se vad vi kan lära oss och göra bättre nästa gång något sådant här sker, säger Hans Ekåsen, handläggare på MSB:s enhet för utveckling av räddningstjänst och krishantering.
Resultatet av utvärderingen presenteras i höst.
Läs mer på havochvatten.se

Publicerad: 10 March 2013
Av: Morgan Fihn