[/caption] " /> Oljeutsläpp under lupp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Oljeutsläpp under lupp

Utvärderingen ska titta på hela processen, från det att larmet nådde Tjörns kommun till det att arbetet avslutades. (Foto: HaV)

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska utvärdera arbetet med det stora oljeutsläppet som drabbade Tjörn i september 2011. Målet är att få en helhetsbild av hur alla inblandade aktörer hanterade situationen och vad som kan förbättras.
Den 15 september 2011 drabbades nordvästra Tjörn av ett stort oljeutsläpp. Det visade sig senare vara det största någonsin på Västkusten. Räddningsarbetet och det efterföljande saneringsarbetet på Tjörn engagerade många aktörer: Kustbevakningen,Tjörns kommun, MSB:s förstärkningsresurser, HaV och HaVs oljejour, länsstyrelsen, Försvarsmakten, hemvärnet, andra frivilligorganisationer och räddningstjänster från närliggande kommuner.
Fram till november 2012 togs mellan 600 och 800 ton olja upp. Kostnaderna för insatserna blev stora och hanteringen av kommunens ersättningskrav pågår fortfarande.
– När vi på HaV och MSB i efterhand granskat Tjörnolyckan har vi själva tyckt att det funnits förbättringsområden. Vi har också fått kritik från andra aktörer, säger Jessica Hjerpe Olausson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.

– Därför ska vi undersöka vårt och andras agerande för att se vad vi kan lära oss och göra bättre nästa gång något sådant här sker, säger Hans Ekåsen, handläggare på MSB:s enhet för utveckling av räddningstjänst och krishantering.
Resultatet av utvärderingen presenteras i höst.
Läs mer på havochvatten.se

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta