Olycksbåten var läck

Den tragiska olyckan med trollingbåten utanför Simrishamn tycks ha fått sin förklaring. Det var inga konstigheter – utan samma trista olycksorsak som drabbat många andra. Båten var läck!
Efter olyckan när Mona III sjönk och tre trollingfiskare miste livet har det spekulerats mycket om möjliga orsaker. Den första teorin var att båten blivit påseglad av ett större fartyg, men många gissade också på att båten tagit in vatten. Själv skrev jag ett inlägg på redaktionsbloggen på det temat.
Sedan polisen och Sjöfartsverket bärgat båten kunde man konstatera att det inte fanns några synliga skador på skrovet. Påseglingsteorin avskrevs därmed i princip och man började leta andra orsaker. Efter undersökningen kom polisen fram till att det troligen var så enkelt som att båten tagit in vatten. Därmed blir Mona III en i raden av trollingbåtar som tagit in vatten och hamnat i sjönöd. Skillnaden är att i de flesta andra fall har det funnits andra sjöfarande i närheten som kunnat rädda och assistera.
Många trollingbåtar är för tungt lastade, med massor av fiskeutrustning och stora motorer. Dåliga gummitätningar, läckande genomföringar och låg akterspegel gör att de lätt tar in vatten i aktern. Utrymmet mellan ytter- och innerskrov vattenfylls och därmed blir båten mycket instabil. En kraftig våg, eller en häftig rörelse ombord, räcker för att få den att slå runt.
Svenne Andersson

Sedan olycksbåten bärgats kunde polisen konstatera att den inte hade några synliga skador. (Foto: Jan Ljunggren)

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...