Fisketidning - Fiske sedan 1974

Om tidningen

För fiskare av fiskare

En vacker dag i april 1974 såg den dagens ljus: tidningen som var gjord för fiskare – av fiskare! Fiskejournalen var född och än idag har vi samma målsättning: att förkorta tiden mellan huggen. Fiskejournalen har funnits så länge att den hunnit bli en ikon inom svenskt sportfiske. Det Olof Johansson startade bakom en gammal Halda för 45 år sedan försöker vi förvalta så att ingen någonsin ska behöva betvivla att Fiskejournalens viktigaste uppgift är att göra fisket bättre och roligare för läsarna.

Praktisk och handfast

Fiskejournalen var från början inriktat på praktiska tips och handfasta råd. Redan i första numret ger man tips på båtar som lämpar sig för sportfiske och sedan följde slag i slag artiklar av typen: ”Så fångar du…” Under andra halvan av 1970-talet introducerades möjligheten för prenumeranter att välja mellan tre olika specialsektioner i varje nummer; flugfiske, hav o kust eller spinn-mete-pimpel. Det var också under denna period som Leif Engström började medarbeta med sina banbrytande artiklar om topo-fiske.

1978 kom den första Årsboken och därmed började Fiskejournalen sin årliga sammanställning av fiskeåret som gått. Årsboken levde i 12 år som självständig produkt, men än i dag gör vi fylliga bilagor om fiskeåret i den ordinarie tidningen. Året därpå var det dags för Svenska Specimentävlingen att göra debut i tidningen. Tävlingen lever än i dag, om än i annan regi.

Samarbete med förbundet

I början av 1980-talet började videoapparater att dyka upp i folkhemmet och Fiskejournalen var, som vanligt, snabb med att haka på den nya trenden. Tidningen började producera och sälja fiskefilmer. 1988 blev Fiskejournalen förbundstidningen, när man inledde ett samarbete med Sportfiskeförbundet. Efter ett tag med klumpiga dubbelnamnet Fiskejournalen-Sportfiskaren bytte tidningen namn till Sportfiske 1990. Samarbetet med Sportfiskarna varade tio år och när förbundet 1998 ville ge ut en tidning i egen regi återuppstod Fiskejournalen som fristående fisketidning.

Först ut på nätet

Året innan, 1997, var också ett märkesår, eftersom vi då startade vår sajt med dagsfärska nyheter. Som vanligt var Fiskejournalen först i spåret och det skulle dröja flera år innan konkurrenttidningarna följde efter. Under tidningens 45 år är vi nu endast inne på våran tredje chefredaktörer. Martin Falklind axlade manteln efter Olof Johansson år 2000, Anders Holm tog över ansvaret som chefredaktör 2018. Flera andra medarbetare har lång tjänstgöringstid; nyhets- och webbredaktören Svenne Andersson kom från Sportfiskaren i samband med sammanslagningen först som frilans men anställdes 1989 och annonschefen Håkan Otterberg började sin tjänst 1988 och har alltså passerat 30 år på tidningen. Mathias Larsson webbredaktör har redan passerat 12 år som ansvarig för vår digitala verksamhet. Att vi stannar så länge på våra poster har en enkel förklaring: Vi sysslar dagligen med det roligaste som finns: sportfiske!

Förvärv

2013 förvärvades titlarna Fiske för Alla och Allt om Flugfiske från LRF Media. Allt om Flugfiske ingår fortfarande i portföljen som ett av marknadens starkaste varumärken.

2019 förvärvades även tidningen Fiskefeber som efter sammanslagning ingår i Fiskejournalen.

E-handel

Under våren 2020 valde vi att slå upp portarna för vår e-handel. Detta gjorde vi för att dela med oss av den enorma fiskekompetens vi besitter efter alla dessa år som Sveriges ledande expert på Fiske. Med våra nära relationer till alla leverantörer och varumärken inom fiskebranchen har vi valt ut de i särklass bästa prylarna, givetvis till ett väldigt förmånligt pris för er som kund.