" /> Ombytta roller – hajen blir en munsbit | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
En enorm skugga närmar sig den kämpande hajen. Bild: Everglades Fishing Company
Ombytta roller – hajen blir en munsbit

Att hajar kan attackera fisk som fångas på spö finns det många exempel på. Men ibland är rollerna ombytta och hajen blir till byte. Det fick en grupp fiskare nyligen erfara utanför Floridas kust när en meterlång haj slukades av en Goliath grouper!

Det mäktiga skådespelet utspelades i Everglades och visar varför Goliath grouper – en havsabborre som kan väga uppemot 400 kilo –  är en av de tropiska revens mäktigaste rovdjur. I filmklippet kan man höra att skepparen förstår vad som är på gång när den väldiga skuggan närmar sig. ”Watch this”, hinner han säga innan den blixtsnabba attacken sätts in.

https://www.youtube.com/watch?v=xBYbMHAIwUw

Enligt Fox News slet sig havsabborren kort efter att klippet slutar. Och det var nog lika bra – Goliath groupers är fredade i Florida sedan 1990 och måste varsamt krokas av i ytan om de fångas.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta