Omfattande tjuvfiske efter ål – ännu flera beslag gjorda

Omfattande tjuvfiske efter ål förekommer fortfarande. Foto: Magnus Strandberg

Nej tyvärr, det verkar inte vara slut på det olagliga fisket efter ål. Långt ifrån. Under 2018 har nämligen Havs- och Vattenmyndigheten upptäckt och beslagtagit 204 olagliga ålredskap.

Under 2016 tog HaV:s fiskerikontrollanter 71 ryssjor i beslag och 2017 togs 163 ryssjor i beslag. Den stora ökningen från 2016 kan delvis förklaras med att HaV satsat på fler kontroller, enligt ett pressmeddelande.

Utvecklingen är med andra ord sorglig och alarmerande, vilket Fiskejournalen skrev om även i somras.

– Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden efter våra kontroller, säger Martin Bjerner, enhetschef på HaV.

I samband med beslagen 2018 har 226 ålar kunnat släppas fria.

Den europeiska ålen är ett enda bestånd som är starkt hotat och rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige för alla utom yrkesfiskare med licens, i dag totalt 202 personer. Av dessa finns de flesta i Kalmar, Blekinge och Skåne län. Även i Sveriges insjöar finns ett yrkesfiske efter ål. I år infördes nya regler inom EU för att skydda ålen. Reglerna innebär förbud för yrkesfiske efter ål i havet under en valfri sammanhängande period på tre månader, mellan den 1 september 2018 och den 31 januari 2019, skriver HaV i pressmeddelandet.

– Om man råkar fånga ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den i vattnet. Att reglerna efterlevs kontrolleras av oss, Kustbevakningen och länsstyrelserna, säger Martin Bjerner, chef för Östersjöenheten för fältkontroll på HaV.

 

Publicerad: 15 October 2018
Av: Anders Lundin