omlöpet vid hedfors invigt Det var ett stort intresse när omlöpet vid Hedefors invigdes i dag. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Omlöpet vid Hedefors bruk invigt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Omlöpet vid Hedefors invigt
omlöpet vid hedfors invigt

Det var ett stort intresse när omlöpet vid Hedefors invigdes i dag. (Foto: Morgan Fihn)

I dag öppnades luckorna till omlöpet runt Hedefors vattenkraftverk, Säveån. Upp mot 200 personer bevittnade det historiska ögonblicket. Man passade även på att inviga ett naturreservat i området.
Hedefors kraftverk ligger ett flugkast från Fiskejournalens redaktion vid Säveån, i Lerums kommun. Ån rinner sedan ut i Göta älv. Båda vattendragen är nationellt prioriterade vad gäller åtgärder för ål och laxfisk. Något som Havs- och vattenmyndighetens generalsekreterare Björn Risinger också belyste i sitt invigningstal.
Omlöpet blir norra Europas största och får avgörande betydelse för det unika laxbeståndet i Säveån.
Dagen till ära invigdes även naturreservatet Säveån-Hedefors, som även kommer att innefatta det nya omlöpet. Reservatet blir det tredje längs Säveån och innebär att de värdefullaste strömsträckorna i ån nu har ett fullgott skydd.
Läs fler notiser om Hedefors.
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta