Onödigt kraftverk

”Det finns ju ingen anledning att ha miljöpåverkande dämningar om inte produktion bedrivs, något som är klart uttryckt i miljöbalken”, säger Christer Borg på Älvräddarnas hemsida. (Foto:Dan Forsberg)

Älvräddarna blev varse att Jämtkraft AB inte bedrivit någon verksamhet i sin anläggning i Långforsen de senaste 1,5 åren. Man begärde då att Kammarkollegiet skulle utreda nyttan av kraftverket.
Långforsen i Jämtland blev riksbekant då Jämtkraft AB på 90-talet ”kuppade” sig in i fiskevårdsområdets styrelse. Försöket misslyckades och ärendet fick mycket uppmärksamhet i riksmedia.
De senaste 1,5 åren har Jämtkraft AB inte bedrivit någon verksamhet i Långforsens kraftstation. Något som fick Älvräddarna att reagera. De begärde att Kammarkollegiet skulle granska nyttan med de miljöpåverkande dämningarna om inte produktion bedrivs.
– Älvräddarna anser självklart att det bästa för miljön vore om kraftverket kunde rivas ut, det vore ett värdigt slut på en process som pågått sedan Jämtkraft med klart oetiska metoder försökte få till en utbyggnad av kraftverket på 90-talet. Det är också en markering mot ägarna, Östersunds kommun. När ska ägarna ta biologisk mångfald på allvar, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
Kammarkollegiet begärde in uppgifter från länsstyrelsen som svarade med landshövding Britt Bohlins underskrift. Såhär skriver hon:
”Vidare har den förhållandevis ringa kraftproduktionen som tillståndet medger, liten betydelse ur samhällsekonomisk synvinkel. Länsstyrelsen anser, mot bakgrund av detta, att det är önskvärt att tillståndet för anläggningen återkallas och att delar av anläggningen kan rivas ut.”
”Länsstyrelsen anser att bolaget under lång tid har eftersatt underhållet av anläggningen, vilket medfört att kraftstationen inte har kunnat drivas i enlighet med tillståndet.”
Vill du läsa mer om långforsen? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...