[/caption] " /> Önska dig underskrifter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Önska dig underskrifter

Svante Axelsson vill uppmana alla att starta en egen insamling eller bidra till någon av de som finns. (Foto/Källa: SVF)

Har du något att fira och samtidigt något du värnar extra mycket om? Då kan du starta din egen insamling via Naturskyddsföreningen. Pianisten och sångerskan Tina Ahlin firar sin 45-årsdag idag med att uppmana sina vänner att ge presenter i form av bidrag till hennes egen insamling, ”Rädda skärgården”.
– Mitt hjärta finns i skärgården. Östersjöns magnifika vatten glittrar på sina håll, det är allt som oftast ett sagolikt vackert hav. Men jag känner sådan sorg när jag tänker på vad som händer under ytan. Jag vill ju att våra barn och  barnbarn ska kunna bada precis som vi gjorde när vi var små, säger artisten Tina Ahlin som också är Naturskyddsföreningens Östersjöambassadör.
Naturskyddsföreningens webbplats kan vem som helst starta en egen insamling. Pengarna går till olika miljöprojekt och man väljer själv vilket projekt man vill stödja. Naturskyddsföreningen jobbar på med många olika miljöfrågor: du kan stödja projektet för hotad varg, bostadslösa ugglor, miljögifter i kläder eller utfiskade hav – det mesta ryms inom vår verksamhet.

– Det känns otroligt kul att alla nu kan vara med och påverka just den del av miljöarbetet som just de brinner för. Jag vill uppmana alla att starta en egen insamling eller bidra till någon av de som finns. Det finns så många tillfällen att fira: födelsedagar, bröllop, dop, om du ska springa ett lopp eller bara känner att du vill göra något extra bra för miljön och utmana någon, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Alla som ger en gåva får ett gåvobevis och den som ger ett bidrag på minst 1000 kronor till någon av insamlingarna får en extra gåva; en helt ny ljudbok av författaren Peter Mosskin.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta