Annons
Ont om sik i norr | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Ont om sik i norr

I ett försök att rädda det allt svagare sikbeståndet Bottenviken inför  Havs- och vattenmyndigheten förbud mot nätfiske efter sik i södra Bottenviken  från i höst och fem år framåt. I Norrbotten ska nätförbudet på vatten grundare än tre meter vara tillräckligt tror man.
Siken i norr har minskat kraftigt. Både den som vandrar upp i älvarna för lek och den havslekande. Från att ha varit en karraktärsfisk med stor betydelse för alla typer av fiskare är den nu så hårt trängd att de riskerar att försvinna. Exakt vad minskningen beror på vet man inte men fisketrycket tillsammans med att bestånden av skarv och säl ökat mycket kraftigt hålls fram som tänkbara orsaker.
Anders Nicander

Den en gång så vanliga siken har minskat kraftigt i Bottenviken. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta