I sjöarna längs Rift Valley i Afrika lever många av världens ciklider. Ciklider är vackra och intelligenta fiskar, men några av dem är rentav sluga bedragare. " /> Opåtlitliga ciklider på film | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det här är den nästan exakta kopian av den fredliga Aulonocara- cikliden.
Opåtlitliga ciklider på film

I sjöarna längs Rift Valley i Afrika lever många av världens ciklider. Ciklider är vackra och intelligenta fiskar, men några av dem är rentav sluga bedragare.
Den fredliga och vackra blå Aulonocara-cikliden äter småskräp och växtdelar från botten och är helt harmlös för andra fiskar. Dock finns det en bedragare som försöker likna Aulonocara-cikliden. Den ser nästan exakt likadan ut och låtsas att den äter småskräp från botten. Men istället sneglar den efter lämpliga ciklider att äta upp. De mindre cikliderna anar inte oråd, för vad de ser är en fredlig ciklid som går och plockar sandkorn på botten – vips så är de uppätna.
Se denna bedragare samt en annan mindre fredlig ciklidart som livnär sig på att bita fjäll av andra ciklider i detta klipp från Science channel.

Relaterad nyhet från din region
4 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta