Oreälven är en av Siljansöringens viktigaste lekälvar. Snart kanske öringen åter vandrar fritt uppför den vackra älven?
Oreälven är en av Siljansöringens viktigaste lekälvar. Snart kanske öringen åter vandrar fritt uppför den vackra älven?[/caption]För första gången på 150 år är Oreälven, utanför Orsa i Dalarna, öppen mellan de viktiga biflödena Unnån och Ämån. Utrivningarna av Stackmoradammen är avslutade och nu kan fiskevårdsarbetet ta vid. " /> Oreälven fri mellan Unnån och Ämån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Oreälven fri mellan Unnån och Ämån

Oreälven är en av Siljansöringens viktigaste lekälvar. Snart kanske öringen åter vandrar fritt uppför den vackra älven?


Oreälven är en av Siljansöringens viktigaste lekälvar. Snart kanske öringen åter vandrar fritt uppför den vackra älven?

För första gången på 150 år är Oreälven, utanför Orsa i Dalarna, öppen mellan de viktiga biflödena Unnån och Ämån. Utrivningarna av Stackmoradammen är avslutade och nu kan fiskevårdsarbetet ta vid.
Detta är goda nyheter för alla dem som kämpat för fria vattenvägar och för Siljansöringens fortlevnad.
Anders Bruks, fiskevårdskonsult, berättar att arbetet nu fortsätter med en kartläggning av bottnarna och att det därefter kommer att presenteras en åtgärdsplan.
– Oreälevens värde kommer dessutom att öka ytterligare eftersom Fortum på frivillig grund kommer att anlägga flera fiskvägar längs Oreälven. Detta är kanske den enskilt viktigaste åtgärden för vandringsfiskens framtid i Siljansystemet.
Fiskejournalen följer fortlöpande arbetet med den unika Siljansöringen och hoppas att det snart kommer fler goda nyheter från Dalarna.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta