Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Öring på grund

Trots allt tal om att vi skulle få höga vattenflöden efter snösmältningen är bäckarna torra i södra Sverige och många havsöringar har blivit instängda.
Normalt övervintrar en hel del havsöringar i samma vattendrag som de lekt i. När vårfloden kommer vandrar de tillbaka ut i havet. Årets vårflod uteblev på många håll i södra Sverige och öringarna stängdes inne. En hel del fisk har förmodligen redan dött av brist på föda eller blivit mat åt rovdjur.
Även de öringar som fötts i bäcken för ett par år sedan och som ska ut till ett liv i havet stoppas av det låga vattenståndet. Kommer det inte stora mängder regn snart så kan det få ödesdigra konsekvenser för kommande års havsöringfiske.
Anders Nicander

Öringen går på grund i de alltmer sinande bäckarna i södra Sverige. (Foto: Anders Nicander)

Öringen går på grund i de alltmer sinande bäckarna i södra Sverige. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta