Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Många stora havsöringar dog efter utsläppen i Råån. Foto: Privat
Öringdöden i Råån blir ett fall för miljöåklagaren

Fallet med de döda öringarna i Råån som Fiskejournalen rapporterat om kan nu få rättsliga följder. Organisationen Älvräddarna har nämligen anmält kommunalägda NSVA till miljöåklagare.

Det var i slutet av augusti som medlemmarna i Rååns fiskevårdsområde slog larm efter en ny utsläppsskandal. Enligt dem rörde det sig om ammonium, som samlats via dagvattnet från ett industriområde och hamnat i Råån, med följden att både fisk och andra vattenlevande arter dog.

Exakt samma sak utspelade sig förra sensommaren, och nu har bland annat Älvräddarna satt ned foten mot Helsingborgs kommun. De anmäler alltså NSVA, Nordvästra Skånes Vatten- och avloppsbolag, till miljöåklagare. 
– Det finns en misstanke om vad fiskdöden i år berodde på och det bör utredas av miljöåklagare om det är ett miljöbrott, säger Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg till SVT Nyheter Helsingborg.

Det finns ännu ingen presenterad analys kring vad som orsakade fiskdöden.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta