Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Öringfiske med kvalitet

Det handlar om kvalitet, inte kvantitet, när Skånes kustfiskare samlas för trivselträffen Öringens dag den 2 april i Ystad. Arrangör är Skånska Kustfiskeklubben.
Årets upplaga av Öringens dag är inte vilken dag som helst – det är faktiskt jubileum. Men trots att det nu gått 20 år sedan tävlingen såg dagens ljus vill arrangörerna hålla en låg profil. Det viktiga med Öringens dag är att träffas och trivas, inte att fånga så många fiskar som möjligt.
Precis som tidigare använder man sig av Fultonformeln för att bedöma vilken av de fångade öringarna som är finast. Det innebär att man sätter vikten i relation till längden och på så sätt får fram en avgörande konditionsfaktor. Enkelt uttryckt är det bara riktiga blänkare som får vägas in.
Från klockan sju på morgonen kommer ett kansli att finnas vid reningsverket, strax väster om Ystad. Har man anmält sig i förväg kan man börja fiska så tidigt man vill och klockan 16 på eftermiddagen är det invägning.
Mer info hittar du på Skånska Kustfiskeklubbens hemsida.
Svenne Andersson

Så här ska en havsöring se ut för att ha chansen att vinna förstapriset på Öringens dag.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta