[/caption] " /> Öringfotografering är tålamodsprövande | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Öringfotografering är tålamodsprövande

En hungrig öring frossar på Åsandsländor i Västra Götaland. Foto: Martin Falklind/Wild Wonders of Europe

En av de sju svenska fotograferna som valdes ut till projektet Wild Wonders of Europe, var Martin Falklind, chefredaktör för Fiskejournalen. Men det krävdes mycket tålamod innan han fångade en sländätande öring på bild.
Nu kan man beskåda öringen och massa andra växter och djur i en utomhusutställning mitt emot Dramaten i Stockholm.
– Det känns väldigt ärofyllt att få figurera tillsammans med sådana skickliga naturfotografer, säger Martin Falklind.
Efter tålmodigt sökande under flera säsonger, hittade till slut Martin Falklind en plats där det var rätt förhållanden för att han skulle kunna ta bilder. Sedan var det bara att vänta på att de stora dagsländorna kläckte, vilket bara sker några dagar per år. Det gick ytterligare någon säsong innan han fann den öring som var så upptagen med sin jakt att han kunde komma riktigt nära. Se fler bilder i Wild Wonders of Europe stora utomhusutställning som står på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm hela sommaren, 25 juni – 29 september 2013.

Mer info här

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta