Varken öringhanen eller öringhonan går säker för bluffmakeri från det motsatta könet. Foto: Martin Falklind
Varken öringhanen eller öringhonan går säker för bluffmakeri från det motsatta könet. Foto: Martin Falklind[/caption]Såväl sportfiskare som forskare finner öringarnas sexliv intressant. Bland annat har man noterat att öringhonor kan fejka orgasm. " /> Öringhonor kan fejka orgasm | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Öringhonor kan fejka orgasm

Varken öringhanen eller öringhonan går säker för bluffmakeri från det motsatta könet. Foto: Martin Falklind


Varken öringhanen eller öringhonan går säker för bluffmakeri från det motsatta könet. Foto: Martin Falklind

Såväl sportfiskare som forskare finner öringarnas sexliv intressant. Bland annat har man noterat att öringhonor kan fejka orgasm.
Det är ofta flera hanar som är intresserade av samma äggstinna öringhona som står vid sin lekgrop och väntar på den rätte. Vissa hanar är stora och ståtliga. Andra är så små och oansenliga, att honan inte ens noterar dem. En tredje kategori hanar, tycker honan mest är efterhängsna. Det är när dessa efterhängsna hanar ivrigt uppvaktar honan, som hon kan fejka en orgasm genom att darra till på det sätt hon gör när hon släpper äggen. Detta triggar den efterhängsna hanen att släppa sin mjölke, över vad han tror är hennes ägg. I själva verket har hon inte alls släppt några ägg, utan fortsätter vänta på den rätte.
Men det är inte bara honan som kan luras. När hon väl släpper sina ägg för befruktning av sin favorithane, då kommer de små och ansenliga hanarna farandes och släpper sin mjölke också. Det har visat sig att ganska stor del av öring-äggen faktiskt befruktas av de små hanarna.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
37 minuter sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta