Här kommer ett glädjebesked för öringfantaster i både Jämtland och övriga Norden. Klassiska Dammån har haft en rekordstor uppvandring av öring denna säsong – vilket också har märkts på fisketrycket. " />
Annons
Nytt öringrekord i Dammån – men pallar den för trycket? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Rekord igen för Dammån! Foto: Dammåns Fisktrappa
Nytt öringrekord i Dammån – men pallar den för trycket?

Här kommer ett glädjebesked för öringfantaster i både Jämtland och övriga Norden. Klassiska Dammån har haft en rekordstor uppvandring av öring denna säsong – vilket också har märkts på fisketrycket.

Under söndagen 15 september vittjades fisktrappan ovanför Hallen för sista gången, och då hade 1 482 öringar passerat, vilket kan jämföras med det tidigare rekordet på 1 236 som sattes 2018. Den största öringen passerade 29 augusti, och vägde imponerande 7 kilo.

Trenden verkar alltså vara väldigt positiv för den uppströmsvandrande Storsjööringen, men den blir samtidigt också utsatt för ett hårdare fisketryck.

Peter Bergman med en öring från Dammån.

Peter Bergman, socialdemokratisk politiker i Åre kommun, har stuga i området och spenderar många dagar vid Dammån. Så här resonerar han kring rekordsäsongen:

– Det är glädjande att Dammån visar upp en fortsatt positiv trend när det gäller uppvandrande fisk och extra roligt med ett nytt rekord i trappan. En fisktrappa som besöks av både turister och lokalbefolkning som faktiskt har ett besöksantal uppemot fyra tusen varje sommar.

Från slutet av juli och största delen av augusti var dock vattenståndet lågt och tidvis väldigt lågt. Då var det enligt Peter många fiskare som beklagade sig över det tröga fisket trots att det gick mycket fisk i trappan.

– Det låga vattenståndet var nog den störst bidragande orsaken till det tröga och svåra fisket. Lyckligtvis blev aldrig vattentemperaturen lika hög som under det extremt varma 2018 då den faktiskt var alarmerande hög.

Ganska tidigt började folk prata om att det skulle kunna bli ett nytt rekord i trappan. Det medförde säkerligen att blev väldigt många fler fiskare i ån. På en hel del platser var det både svårt att komma till och vissa pooler blev under vissa tider närapå ockuperade, berättar Peter Bergman.

– Gamla rutinerade fiskare beklagade sig över att det faktiskt blivit lite väl mycket folk denna sommar. Och jag är nog benägen att hålla med! Vid de mest lättåtkomliga sträckorna var det ofta ett flertal bilar parkerade och på platser som sällan brukar besökas var det ofta fiskare. Det är trots allt positivt med en ökad turism vilket många delar av vår glesbygd skulle må bra av. Nackdelen ligger ju självklart i att fisketrycket ökar, att det finns risk för att ett för stort fiskuttag och att den genuina upplevelsen av att vara lite ensam i vildmarken faktiskt naggas i kanten. Och det var inte så många år sedan kunde man vara närapå ensam i vissa delar av ån. De fiskare man träffade utefter ån kunde man oftast namnet på! Det är inte så längre. Både på gott och ont, slår Peter Bergman fast.

Läs mer fiskenyheter från Åre kommun:

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Är du också en fena på flugfiske? Anmäl dig då till SM! Foto: Anders Lundin
SM i flugfiske blir av – hög tid att anmäla sig

2020 är de inställda evenemangens år, men fiske tillhör de sysselsättningar som oftast går utmärkt att utöva trots Covid-19. SM i flugfiske kommer att genomföras som planerat, och det finns ännu tid att anmäla sig.

Svenska mästerskapen kommer att äga rum på tre olika skådeplatser mellan 2–4 oktober, nämligen Kolbäcksgropen (båtfiske) och Sörqvarnsforsen (strömfiske) i Hallstahammars kommun samt Ljusvattnet (landfiske) i Surahammars kommun.

Arrangörsklubb är SFK Atletfiskarna, och tillsammans med Sportfiskarna så hälsar de att det är hög tid att anmäla sig om du inte redan gjort det.
De första 30 anmälda erhåller en plats och därefter erhåller man plats som reserv. Sista anmälningsdag är måndag 28 september, meddelar Sportfiskarna på sin hemsida.

Du kanske även gillar detta