Öringfisket på Gotland kan vara glödhett – och det rapporteras in stora fiskar denna vår. Nu startar Sportfiskarna ett projekt för att lyfta fisket till ännu högre nivåer – men däremot uppmanar de alla frestade att vänta ett tag till. " /> Öringsatsning på Gotland – men sakta i backarna! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fiskeguiden Jerome Saunders med stor öring från Gotland. Däremot uppmanar både han och Sportfiskarna att inte besöka Gotland för fiske nu i vår, med anledning av covid-19. Foto: Samuel Blyth
Öringsatsning på Gotland – men sakta i backarna!

Öringfisket på Gotland kan vara glödhett – och det rapporteras in stora fiskar denna vår. Nu startar Sportfiskarna ett projekt för att lyfta fisket till ännu högre nivåer – men däremot uppmanar de alla frestade att vänta ett tag till.

Genom projektet Fiskeland Gotland 2.0 så lanseras nya webbplatsen fiskelandgotland.se, som alltså syftar till lyfta öringfisket på Gotland och skapa förutsättningar för ett hållbart sportfiske. Där finns information och tips kring fisket efter havsöring, och även tips om hur du fiskar med extra stor hänsyn till fiske och natur.

Däremot finns det en betydande brasklapp: ”På grund av det nya coronaviruset är det tyvärr inte ett bra tillfälle att åka till Gotland och fiska den här våren. Med hjälp av fiskelandgotland.se kan du som är sugen på att besöka ön planera för kommande fiskesäsonger istället. Och för dig som bor på ön så är det högsäsong just nu!”, meddelar Sportfiskarna.

Någon som kan vittna om Gotlands stora öringar är fiskeguiden Jerome Saunders, som normalt arbetar för Fish Your Dream och nu hjälper till med ett märkningsprojekt av öring. Företaget har drabbats extremt hårt av coronavirusets framfart, eftersom deras högsäsong är just på våren. Även Fish Your Dream hälsar till Fiskejournalen att de uppmanar sina gäster att vänta tills hösten istället, men som ett litet plåster på såren fick nyligen Jerome en drömfisk när han gav sig ut på egen hand nyligen. Det var en fisk på hela 87 centimeter, med en omkrets på 50 centimeter. Grattis Jerome säger vi, och håller tummarna för att det snart blir högsäsong rent yrkesmässigt igen!

Har du stött på puckellax i Sverige?

Invasionen av puckellax var rekordhög under 2019

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta