Totalt stopp för allt fiske efter lax och öring i vattendragen mellan 1 oktober och 28 februari. Det är några av reglerna som nu träder i kraft på Öland, med syftet att både skydda fisken och uppnå ett hållbart fiske. " /> Så ska Ölands öringar skyddas – nya regler införs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Nya regler ska skydda havsöringen på Öland. Foto: Michael Paszkowski
Så ska Ölands öringar skyddas - nya regler införs

Totalt stopp för allt fiske efter lax och öring i vattendragen mellan 1 oktober och 28 februari. Det är några av reglerna som nu träder i kraft på Öland, med syftet att både skydda fisken och uppnå ett hållbart fiske.

Det var Länsstyrelsen i Kalmar län som föreslog en mängd åtgärder för att skydda fisken på Öland, och de fick önskat gehör hos Havs- och vattenmyndigheten. Nu är det formellt beslutat om både nya regler och fredningsområden.

1) Sex nya och ett ändrat fredningsområde i Mörbylånga och Borgholms kommuner. Där är fiske förbjudet varje år under tiden 1 oktober till och med den 28 februari.

2) Stopp för allt fiske efter lax och öring i samtliga vattendrag på Öland mellan 1 oktober till och med den 28 februari.

Bakgrunden är att Ölands vattendrag är mycket små och känsliga. Många av dem torkar ut under sommarhalvåret och därför är nederbörden under hösten avgörande för lekvandringen. I väntan på nederbörd, som gör det möjligt för fisken att vandra upp för lek, samlas mycket fisk i mynningsområdena och genom att införa fredningstider och fiskeförbud skyddas öringen under lekvandring och lek.

Förhoppningen är att dessa nya regler kommer att gynna fritidsfisket och fisketurismen på Öland, eftersom havsöringen är en viktig resurs för det öländska kustfisket, framgår det av länsstyrelsens pressmeddelande.

Här kan du läsa motiven till de beslutade förändringarna!

Läs om fler nya fiskeregler.

En öring och tre gäddor – här är de nya fiskereglerna

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta