Hela 42 lag och runt 115 tävlande gjorde upp om segern i årets upplaga av Öringträffen på Gotland – den elfte i ordningen. " /> Öringträffen på Gotland – för sista gången? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Öringträffen på Gotland – för sista gången?

Hela 42 lag och runt 115 tävlande gjorde upp om segern i årets upplaga av Öringträffen på Gotland – den elfte i ordningen.
Vid invägningen, där endas blanka och välkonditionerade fiskar räknas, kom tio fiskar in. De bedömdes efter sin konditionsfaktor, enligt Fulton’s K – alltså förhållande mellan vikt och längd.
Laget ”Släke på kroken” knep den bästa fisken, en fin öring på 3 110 gram med en längd av 64,5 cm, vilket ger en konditionsfaktor på 1,159. Fångstmannen Tobias Karlsson fick också det årliga ”Raketpriset” för den öring, som i enväldige domaren och öringluffaren Ulf Törnbloms ögon, var den vackraste fisken. Tvåa i lagtävlingen blev ”Team 08” och tredjepriset beslagtogs av ”Öringsdrevet”.
Totalt sett var fisket trögt och segt för de flesta deltagarna. Men prisbordet dignade för de lyckliga vinnarna. Vinnarlaget får en Ålandsresa i fiskets tecken.
I nuläget är det dock inte säkert att den uppskattade tävlingen får en fortsättning nästa år. Arrangerande Gotlands Sportfiskeklubb ser att fisketrycket efter öring på Gotland har ökat så drastiskt att det känns tveksamt att ytterligare bidra till att förstärka det med en tävling med så många deltagare. I dagsläget är det snarare så att det behövs statistik för att se hur mycket fisk som faktiskt fångas av sportfiskare runt Gotland och om det på något går att begränsa uttaget av den vilda havsöringen – som ju utgör den betydelsefulla basen i det uppskattade sportfisket.
Nicka Hellenberg

Laget "Släke på kroken" med bästa Gotlandsöringen. (Foto: Nicka Hellenderg)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta