Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång. Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång.[/caption] " /> Örnrocka-ungar födda i danskt akvarium | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Örnrocka-ungar födda i danskt akvarium

Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång.

Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång.


”Den Blå Planet” heter ett stort akvarium som ligger i Kastrup. Där föddes nyligen två levande örnrocka-ungar.
Det har varit en lång väntan på att örnrockan skulle föda sina ungar, som var beräknade i januari. När det inte hände något och eftersom hon inte blev märkbart tjockare, så hade akvariepersonalen gett upp hoppet om att hon var dräktig.
Så en morgon förra veckan simmade det plötsligt omkring två små rockor i akvariet. Det är första gången i Danmark det föds örnrockor i fångenskap. Baby-rockorna togs snabbt om hand och fick en egen avdelning, då det fanns risk för att hammarhajen skulle äta upp dem.
Örnrockan är en mycket elegant, svävande rocka som bara gör tillfälliga besök i våra nordliga vatten. Den lever längs Europas och Afrikas västkust. Den är vivipar, det vill säga den föder levande ungar. Ungarna är fullt utvecklade när de kommer ur mamman och klarar sig själva.
Ska du med tåget över sundet, så gör gärna ett stopp i Kastrup, innan du kommer till Köpenhamn och gör ett besök på Den Blå Planet.
Se filmen på örnrockan.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta