Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång. Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång.[/caption] " /> Örnrocka-ungar födda i danskt akvarium | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Örnrocka-ungar födda i danskt akvarium

Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång.

Örnrockan flyger fram genom vattnet på lätta vingslag. Den kan bli totalt två meter lång.


”Den Blå Planet” heter ett stort akvarium som ligger i Kastrup. Där föddes nyligen två levande örnrocka-ungar.
Det har varit en lång väntan på att örnrockan skulle föda sina ungar, som var beräknade i januari. När det inte hände något och eftersom hon inte blev märkbart tjockare, så hade akvariepersonalen gett upp hoppet om att hon var dräktig.
Så en morgon förra veckan simmade det plötsligt omkring två små rockor i akvariet. Det är första gången i Danmark det föds örnrockor i fångenskap. Baby-rockorna togs snabbt om hand och fick en egen avdelning, då det fanns risk för att hammarhajen skulle äta upp dem.
Örnrockan är en mycket elegant, svävande rocka som bara gör tillfälliga besök i våra nordliga vatten. Den lever längs Europas och Afrikas västkust. Den är vivipar, det vill säga den föder levande ungar. Ungarna är fullt utvecklade när de kommer ur mamman och klarar sig själva.
Ska du med tåget över sundet, så gör gärna ett stopp i Kastrup, innan du kommer till Köpenhamn och gör ett besök på Den Blå Planet.
Se filmen på örnrockan.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta