Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Inte alla löser fiskekort innan de ger sig ut på jakt efter öring och andra arter. Foto: Anders Lundin
Oroande siffror – så mycket har tjuvfisket ökat

Redan i våras kom signalerna om att intresset för sportfisket skulle explodera i pandemins kölvatten. Så blev det också. Fisket har ökat lavinartat – men det har också inneburit att antalet fall av tjuvfiske ökat.

Fiskejournalen rapporterade redan i juni om att försäljningen av fiskekort hade ökat med 75 procent hos de stora återförsäljarna på nätet. Tyvärr köper dock inte alla giltigt fiskekort, trots att det oftast bara behövs några knapptryckningar nu för tiden.
Under andra kvartalet i år anmäldes 268 misstänkta fall av brott mot fiskelagen, vilket i runda slängar är en fördubbling i jämförelse med samma period de senaste åren. 
Den vanligaste straffpåföljden för tjuvfiske är dagsböter, men i värsta fall kan det bli fängelse i upp till 12 månader. 

Fiskejournalen har i sommar bland annat rapporterat om ett fall i Norrbotten, där tre personer ertappades för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. Den historien slutade med polisanmälan och beslagtagna fiskeredskap. Vi återkommer såklart med en artikel om det presenteras officiell statistik om var och hur tjuvfisket oftast sker.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta