Annons
Oroande siffror – så mycket har tjuvfisket ökat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Inte alla löser fiskekort innan de ger sig ut på jakt efter öring och andra arter. Foto: Anders Lundin
Oroande siffror – så mycket har tjuvfisket ökat

Redan i våras kom signalerna om att intresset för sportfisket skulle explodera i pandemins kölvatten. Så blev det också. Fisket har ökat lavinartat – men det har också inneburit att antalet fall av tjuvfiske ökat.

Fiskejournalen rapporterade redan i juni om att försäljningen av fiskekort hade ökat med 75 procent hos de stora återförsäljarna på nätet. Tyvärr köper dock inte alla giltigt fiskekort, trots att det oftast bara behövs några knapptryckningar nu för tiden.
Under andra kvartalet i år anmäldes 268 misstänkta fall av brott mot fiskelagen, vilket i runda slängar är en fördubbling i jämförelse med samma period de senaste åren. 
Den vanligaste straffpåföljden för tjuvfiske är dagsböter, men i värsta fall kan det bli fängelse i upp till 12 månader. 

Fiskejournalen har i sommar bland annat rapporterat om ett fall i Norrbotten, där tre personer ertappades för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. Den historien slutade med polisanmälan och beslagtagna fiskeredskap. Vi återkommer såklart med en artikel om det presenteras officiell statistik om var och hur tjuvfisket oftast sker.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta