Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den globala uppvärmningen pekas ut som orsak till att Golfströmmen tappat kraft. Foto: Clem Onojeghuo
Oroväckande havsrapport: Golfströmmen bromsar in

Den kraft som till stor del påverkar klimat- och livsmiljö i Norden håller på att förändras. Det handlar om Golfströmmen, som enligt en forskargrupp har mattats av upp emot 20 procent.

Det är tidningen Nature Geoscience som i ett kommande nummer berättar om Golfströmmen och dess utveckling. Enligt en grupp forskare rör sig alltså om 10–20 procents avmattning, vilket innebär att den är svagare än på 1 600 år.
Det som direkt pekas ut som orsak är den globala uppvärmningen.

Även SVT har uppmärksammat nyheten, och intervjuat Frederik Schenk, klimatforskare vid Bolin Center vid Stockholms universitet och SMHI.
– Avmattningen har flera orsaker. Uppvärmningen i Arktis gör att havsströmmarna har svårare att kyla ner sig och då blir det svårare för vattnet att kunna sjunka ner och vända söderut. Havsströmmen mattas också på grund av att saltvattnet späs ut med ”sjöar” av sötvatten. Det beror dels på ökad nederbörd men också accelerationen av smältande isar på Grönland och Arktis, säger han till SVT.
Enligt studier vid Met Office Hadley Center skulle medeltemperaturen i Norden sjunka med 5–10 grader utan Golfströmmen.

Här hittar du inslaget i SVT.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta