Östersjölax åter på export till EU konsumenter?

Göteborgsposten skrev om dioxinlaxexporten redan 2011. (Faksimil: Göteborgsposten)

Göteborgsposten skrev om dioxinlaxexporten redan 2011. (Faksimil: Göteborgsposten)

Livsmedelsverket har ett förslag ute på remiss som åter tillåter export av vildfångad fet östersjöfisk till övriga EU länder. Man föreslår att det allra giftigaste köttet ska skäras bort innan försäljning. Tidigare olagliga export av östersjölax har skapat negativa rubriker i media som franska Le Monde och engelska BBC och skadat Sveriges image som matland.
För att den feta fisken från Östersjön ska bli godkänd för export, måste den först genomgå kontroll. Ligger den under EUs gränsvärdena för dioxiner och PCB är det fritt fram att exportera. Något som inte varit möjligt till nu. De fetaste och därmed giftigaste delarna av fisken kommer troligen att skäras bort från fisken för att landa under gränsvärdet.
Fiskejournalen ställer sig frågan; hur ska de feta bortskurna delarna användas? När man skär bort de fettrika och dioxinrika delarna i fisken – så tar man också bort de potentiellt nyttiga. Problemet kvarstår hur man än vänder och vrider på fisken.

Tillförlitligt självtest?
I förslaget kan man även läsa att producenterna själva ska ansvara för att de korrekta provtagningarna görs och att dokumentation finns vid den exporterade fisken. Svenska fiskare och exportörer har tidigare avslöjats med att exportera lax olagligt till ovetande konsumenter i Frankrike och det finns uppgifter som säger att många förnekar att det överhuvudtaget finns ett problem med dioxin i Östersjöfisk.
Läs hela lagförslag här.

Reaktioner från Europa om svensk dioxinfisk:
BBC, England
Le Monde, Frankrike
Yrkesfiskares syn på dioxin i fisk

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...