Östersjölax åter på export till EU konsumenter?

Göteborgsposten skrev om dioxinlaxexporten redan 2011. (Faksimil: Göteborgsposten)
Göteborgsposten skrev om dioxinlaxexporten redan 2011. (Faksimil: Göteborgsposten)

Livsmedelsverket har ett förslag ute på remiss som åter tillåter export av vildfångad fet östersjöfisk till övriga EU länder. Man föreslår att det allra giftigaste köttet ska skäras bort innan försäljning. Tidigare olagliga export av östersjölax har skapat negativa rubriker i media som franska Le Monde och engelska BBC och skadat Sveriges image som matland.
För att den feta fisken från Östersjön ska bli godkänd för export, måste den först genomgå kontroll. Ligger den under EUs gränsvärdena för dioxiner och PCB är det fritt fram att exportera. Något som inte varit möjligt till nu. De fetaste och därmed giftigaste delarna av fisken kommer troligen att skäras bort från fisken för att landa under gränsvärdet.
Fiskejournalen ställer sig frågan; hur ska de feta bortskurna delarna användas? När man skär bort de fettrika och dioxinrika delarna i fisken – så tar man också bort de potentiellt nyttiga. Problemet kvarstår hur man än vänder och vrider på fisken.

Tillförlitligt självtest?
I förslaget kan man även läsa att producenterna själva ska ansvara för att de korrekta provtagningarna görs och att dokumentation finns vid den exporterade fisken. Svenska fiskare och exportörer har tidigare avslöjats med att exportera lax olagligt till ovetande konsumenter i Frankrike och det finns uppgifter som säger att många förnekar att det överhuvudtaget finns ett problem med dioxin i Östersjöfisk.
Läs hela lagförslag här.

Reaktioner från Europa om svensk dioxinfisk:
BBC, England
Le Monde, Frankrike
Yrkesfiskares syn på dioxin i fisk

Publicerad: 15 augusti 2014
Av: Morgan Fihn