Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Östersjölaxen får rött ljus

En nyhet i den sjunde upplagan av WWF:s fiskguide ”Fisk till Middag?” är att östersjölaxen hamnar på rött ljus. (Foto: Calle Bredberg/WWF)

Läget för Östersjölaxen har förvärrats och fisken hamnar på rött ljus i WWF:s nya konsumentguide för fisk och skaldjur. Östersjötorsken som MSC-certifierats ligger på grönt ljus liksom ett 25-tal andra fiskar.
Nu lanserar WWF en uppdaterad version av sin konsumetguide för fisk och skaldjur. Arterna är graderade som gröna, gula och röda – vilket symboliserar ”Smaklig måltid”, Var försiktig med” och ”Låt bli”.

– Det ska inte vara svårt att välja rätt fisk. Utfiskningen av världshaven är en gigantisk utmaning. Men att konsumenterna kan välja fler gröna fiskar än för några år sedan ger hopp, vilket Östersjötorsken visar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Konsumentguiden finns att ladda ner som pdf både i stort format för utskrift i A4 eller som fickformat.
Mer läsning finns här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta