Grattis Östersjön! Saltvatteninbrottet vid decemberstormarna förra året var det största på mer än 50 år och kan betyda nytt liv i vårt hårt prövade innanhav. " /> Östersjön fick en rejäl saltsup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Det bräckta vattnet i Östersjön fick en rejäl påfyllning av saltvatten under decemberstormarna i fjol. (Foto: Svenne Andersson)
Östersjön fick en rejäl saltsup

Grattis Östersjön! Saltvatteninbrottet vid decemberstormarna förra året var det största på mer än 50 år och kan betyda nytt liv i vårt hårt prövade innanhav.

Det talades mycket om att stormar, ihållande västliga vindar och ”rätt” placerade lågtryck gav Östersjön en saltvattenpuls i slutet av förra året. Nu har det börjat komma in siffror om hur mycket saltvatten som egentligen strömmade in. Det är det tyska Leibnitzinstitutet i Warnemünde som offentliggjort sina uppgifter.
Enligt institutet strömmade det in 300 kubikkilometer (!) salt Nordsjövatten under de här stormiga veckorna. Väderläget pressade upp det salta vattnet över trösklarna i de danska Bälten och genom Öresund. Vattnet innehöll fyra gigaton salt som trängde ner i Östersjöns djuphålor och ersatte det syrefattiga och unkna vattnet där. Salthalten i vissa av djuphålorna har nästan fördubblats.
Saltvatteninbrottet är det största sedan 1951 och Östersjön är helt beroende av denna tillförsel. Flera arter, till exempel torsk, är helt beroende av en högre salthalt för att klara sin reproduktion.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta