Grattis Östersjön! Saltvatteninbrottet vid decemberstormarna förra året var det största på mer än 50 år och kan betyda nytt liv i vårt hårt prövade innanhav. " /> Östersjön fick en rejäl saltsup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Det bräckta vattnet i Östersjön fick en rejäl påfyllning av saltvatten under decemberstormarna i fjol. (Foto: Svenne Andersson)
Östersjön fick en rejäl saltsup

Grattis Östersjön! Saltvatteninbrottet vid decemberstormarna förra året var det största på mer än 50 år och kan betyda nytt liv i vårt hårt prövade innanhav.

Det talades mycket om att stormar, ihållande västliga vindar och ”rätt” placerade lågtryck gav Östersjön en saltvattenpuls i slutet av förra året. Nu har det börjat komma in siffror om hur mycket saltvatten som egentligen strömmade in. Det är det tyska Leibnitzinstitutet i Warnemünde som offentliggjort sina uppgifter.
Enligt institutet strömmade det in 300 kubikkilometer (!) salt Nordsjövatten under de här stormiga veckorna. Väderläget pressade upp det salta vattnet över trösklarna i de danska Bälten och genom Öresund. Vattnet innehöll fyra gigaton salt som trängde ner i Östersjöns djuphålor och ersatte det syrefattiga och unkna vattnet där. Salthalten i vissa av djuphålorna har nästan fördubblats.
Saltvatteninbrottet är det största sedan 1951 och Östersjön är helt beroende av denna tillförsel. Flera arter, till exempel torsk, är helt beroende av en högre salthalt för att klara sin reproduktion.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta