Östersjön kan bli en valfråga

Östersjön blir en valfråga, tror wwf

WWF:s undersökning visar vidare att 61 procent tror att politikerna inte gör vad de kan för Östersjön. (Foto Mauri Rautkari/WWF Canon)

Att öka och förbättra skyddet av Östersjön är en viktig del i WWF:s sommarkampanj ”Svenska Pärlor” som syftar till att öka arealen och höja kvalitén av skyddad natur i Sverige – och det finns ett starkt stöd för det.  En färsk undersökning visar att hela 62 procent anser att Östersjön borde bli en fråga vid nästa val. Idag är enligt Naturvårdsverket endast fem procent av Sveriges havsområden skyddade.
– Östersjön är fantastisk men varken havet eller flera av de djurarter som lever i det mår speciellt bra. Målet med Svenska Pärlor är att öka naturskyddet i Sverige på bred front. Vi behöver hjälp att höras i frågan. Därför uppmanar jag alla att gå in på vår hemsida och visa vilka naturpärlor som vi borde skydda – så berättar vi det för politikerna, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.
Enligt Naturvårdsverket är miljömålen för Östersjön inte möjliga att nå till 2020 med idag beslutade eller planerade styrmedel.
De främsta hoten för Östersjön är övergödningen, minskande fiskbestånd, miljögifter och sjöfarten. Övergödningen har resulterat i att utbredningen av syrefria havsbottnar har tredubblats under 2000-talet. De döda havsbottnarna ligger nu på en nivå som aldrig tidigare dokumenterats och motsvarar en yta av Danmarks storlek. Samtidigt har regeringen dragit tillbaka de pengar som fanns avsatta för lokala åtgärder för att minska problemen.
WWF:s undersökning visar att 96 procent anser att det är viktigt eller mycket viktigt att Sverige arbetar aktivt med att åtgärda problemet med Östersjöns döda havsbottnar.
– Stora insatser har faktiskt redan har gjorts för Östersjön. Till exempel har utsläppen minskat genom nya reningsverk och flera viktiga miljöinsatser inom jordbruket har implementerats. Ändå krävs det omgående kraftfulla åtgärder för att havsmiljön ska kunna förbättras, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på WWF.
WWF:s undersökning visar vidare att 61 procent tror att politikerna inte gör vad de kan för Östersjön. 91 respektive 92 procent – en klar majoritet – tycker det är viktigt eller mycket viktigt att politikerna ska satsa mer resurser och instifta starkare lagar för att uppnå satta miljömål för Östersjön.
Några Östersjö-pärlor som hittills har nominerats på Svenska Pärlors kampanjsajt är Svenska Högarna i Stockholms skärgård, Grisslehamn och Digerhuvud vid Gotland.
Läs mer på: http://www.wwf.se/svenskaparlor

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...