Torsken i Östersjön blir alltmer småvuxen (Foto: CC/DerekKeats BY2.0) Torsken i Östersjön blir alltmer småvuxen (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)[/caption] " /> Östersjötorsken krymper | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Östersjötorsken krymper
Torsken i Östersjön blir alltmer småvuxen (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Torsken i Östersjön blir alltmer småvuxen (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Allt fler orosmoln tornar upp sig för den hårt exploaterade Östersjötorsken. I en ny undersökning, gjord av SLU och Havsforskningsinstitutet visar det sig att reglerna som idag används kan bidra till att torsken blir alltmer småvuxen, rapporterar Sveriges Radio.
Idag säger regelverket att torsk under 38 centimeter inte får tas upp i Östersjön. Forskningen visar att de många kvarvarande småtorskarna verkar göra så att de blir tidigare könsmogna och kan fortplanta sig. Det betyder i sin tur att de småvuxna torskarnas gener förs vidare till kommande generationer. Faran är att en alltför småvuxen stam av torsk kan rubba ekosystemet i Östersjön. Än en gång visar det alltså sig att vårt överfiske – och till och med våra fiskeregler som ska hålla ordning – tenderar att få farliga konsekvenser.
Forskarna Andrea Belgrano och Charles W. Fowler på universitetet i Seattle, USA menar att en lösning kan vara att fisket blir mer balanserat och utjämnat så att man fiskar på ett annat sätt, till exempel genom att rikta fisket efter fler arter och olika storlekar, skriver de i tidskriften Science.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta