Ostkustens gäddor och abborrar behöver 700 miljoner kronor

gädda i östersjön

Bestånden av gädda har gått ner längs ostkusten. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Abborren och gäddan har gått tillbaks kraftigt långs många kustavsnitt. Sportfiskarna har sammanställt det kända behovet av fiskevårdande åtgärder längs ostkusten för arterna gädda och abborre. Försiktigt räknat skulle det krävas 700 miljoner kronor för att restaurera kustmynnande vattendrag på kuststräckan från Blekinge till Gävleborg.
Då har vi bara tittat på kända behov för vårlekande rovfiskar som abborre och gädda i sötvatten. Inkluderar man alla arter och även miljöer i brackvatten blir behovet enormt. Anslagen till Havs- och vattenmiljöarbete måste höjas, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Liksom de flesta fiskarter vandrar gädda och abborre i samband med leken. I studier har så mycket som hälften av gäddorna på kusten visat sig vara födda i sötvatten. Därför är det viktigt att säkra att det finns fria vandringsvägar för fisken. Idag hindras fisken ofta av till exempel dammar och fellagda
vägtrummor. Många av åtgärdsförslagen handlar om just att skapa fria vandringsvägar.
– Vi jobbar med praktisk fiskevård längs stora delar av ostkusten. Vi ser hur oerhört snabbt fisken återtar sina gamla lekområden när vandringshinder tas bort, även om det varit stopp för fisken i årtionden, fortsätter Stefan Nyström.
I rapporten har Sportfiskarnas biologer sammanställt åtgärdsförslag från olika inventeringar som genomförts. Totalt innehåller rapporten mer än 500 olika åtgärdsförslag, trots att inventeringar saknas på många håll, i synnerhet i brackvattensmiljöer. Förutom utrivning av vandringshinder så finns bland annat förslag på restaurering av våtmarker anpassade för fisklek.
– Enorma arealer våtmarker har förstörts i Sverige. En enda hektar väl fungerande våtmark kan producera mer än 25 000 gäddungar varje år. Dessutom måste vi restaurera våtmarker för att nå miljömålen och minska övergödningen, säger Joel Norlin som är koordinator för Sportfiskarnas arbete längs ostkusten och en av författarna till rapporten.
Att höja anslagen till Havs- och vattenmiljöarbetet vore en god affär.
– Väldigt enkla åtgärder kan skapa en stor och långsiktig miljönytta och en lång rad ekosystemtjänster. Stärkta rovfiskbestånd skulle till exempel även bidra till ett balanserat ekosystem och friskare kustmiljöer. Det är helt enkelt mycket kostnadseffektiva åtgärder, men ar Joel Norlin.
En annan punkt som rapporten pekar ut som mycket viktig är att bevara de för fisken mycket viktiga grundområdena. Områden som är utsatta för ett hårt exploateringstryck.
– När forskare tittade på exploateringstakten i Stockholms skärgård så såg man att under en dryg tioårsperiod så hade ungefär en procent av fiskens lekområden försvunnit varje år. Det krävs ett mycket starkare skydd för dessa miljöer och här är inte minst ett starkt strandskydd helt avgörande, betonar Joel Norlin.
Hela rapporten ”Åtgärdsbehov för gädda och abborre” finns att läsa på www.sportfiskarna.se/rovfisk

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...