Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Ovanligt från det stora blå

Makalöst duktiga Team Kinnarps Garmin berättar om ett mycket framgångsrikt fiske ute vid den legendariska 10-gradarn i Skagerrak. Bland stora långor, sejar och blåkäxor kom det upp en blålånga på 3,320 kilo.
Blålånga har enligt Sportfiskarnas storfiskregister bara registrerats vid tre tillfällen. Den är en drömfångst för många artjagande havssportfiskare. Blålångan trivs på stora djup och den här fisken bärgades från mer än 400 meter under ytan av mycket meriterade Leif Krause från Nässjö. Leif ingår i Team Kinnarps Garmin som i år vunnit både Pater Noster Cup i Sverige och Langesundsfestivalen i Norge.
Det svenska rekordet för blålånga är från 2005 och lyder på 7,835 kilo. Den fisken togs på 10-gradaren av Mikael Edvardsson från Hönö.
För att läsa mer om teamets havsfiskeäventyr klicka HÄR
Anders Nicander

Leif Krause fångade den tredje blålångan i svenska vatten.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta