Nu är den igång med besked – den riksomfattande tävlingen Sommargäddan. Och på startlinjen finns inte mindre än 504 team, som redan börjat leverera stora fiskar. " /> 504 team i Sommargäddan: Kanonstart för Karatehugg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Johan Palola i Team Karatehugg med 110 centimeter lång gädda. Hur länge står den sig? Foto: Privat
504 team i Sommargäddan: Kanonstart för Karatehugg

Nu är den igång med besked – den riksomfattande tävlingen Sommargäddan. Och på startlinjen finns inte mindre än 504 team, som redan börjat leverera stora fiskar.

Daniel Lövstedt och det övriga bakom succétävlingen Sommargäddan kommer att få fullt upp de närmaste månaderna. Anmälningarna formligen rasade in på slutet och överträffade alla förhoppningar.

– Jag är helt överväldigad att det blev hela 504 team! Kul att intresset växer och det ska bli ett sant nöje att följa resan under sommaren, säger Daniel Lövstedt till Fiskejournalen.

Innebär det extra mycket jobb för er att det blev så många deltagare?

– Många lag innebär förstås många frågor, men också många som hjälper till och bedömer bilderna. Man anmäler bilder som man anser är felaktiga vilket underlättar för oss i vårt arbete.

Tävlingen pågår mellan 1 juni–25 augusti, med final under 31/8-1/9, och alla resultat hittar ni här.

I ledningen just nu återfinns Team Karatehugg från den norra zonen, som både samlat ihop flest centimeter (493) och även registrerat den största gäddan genom Johan Palola (110 centimeter). De övriga lagmedlemmarna är Daniel Edmarker och Niclas Eriksson. Hur länge ska de få vara ifred i toppen?

Läs även detta: Trångt vid vattnet – då kanske Hotagen är något för dig?

Hotagen lockar med ensamhet: Eget vatten för 120 kronor

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta