100-klubben fortsätter att öka i popularitet. 100-klubben fortsätter att öka i popularitet.[/caption] " /> Över 6200 gäddor! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Över 6200 gäddor!
100-klubben fortsätter att öka i popularitet.

100-klubben fortsätter att öka i popularitet.

För en tid sedan passerade antalet anmälda gäddor i 100-klubben hela 6000. Nu anmäler Pelle Carlsson från Borås gädda nummer 6200.
För att uppmuntra till återutsättning av stora gäddor startade vi 100-klubben år 2001. Sedan dess har vi registrerat 6200 stora gäddor i klubben. Senast bland anmälningarna är boråsaren Pelle Carsson, som fångade en meterlång gädda på en metad mört.

Vill du också bli medlem i 100-klubben?
Så här gör du:
– Fånga en gädda över 100 cm.
– Mät längden.
– Ta en bild.
– Släpp tillbaka gäddan levande.
– Fyll i anmälan här på sajten och bifoga bilden.
Anmälan ska ske senast 14 dagar efter fångsten!

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta